Un grup de inspectori fiscali de la Directia Regionala Antifrauda Oradea, alaturi de inspectori antifrauda din Salaj si Cluj, „au vizitat” in ultimele zile zeci de agenti economici, de la frizerii si magazine alimentare din garaje, magazine second hand pana la hoteluri si restaurante din tot judetul. Verificarile s-au finalizat cu amenzi „grase” si chiar cu inchideri de unitati.

Am solicitat o informare oficiala despre actiunea de anvergura care se desfasoara in judetul nostru, de la Directia Antifrauda Oradea, insa pana la inchiderea editiei nu am primit un raspuns. În lipsa unei informari oficiale, actiunea si rezultatele ei sunt discutate pe la colturi, vestile merg din gura in gura. Din surse neoficiale am aflat ca zece restaurante au fost verificate si unul a fost inchis temporar. Inspectorii sunt inca pe teren. La nivelul judetului, vizita celor de la antifrauda a creat panica in randul agentilor economici. Toata lumea stie ca sunt pe meleaguri salajene si se teme. Pentru ca nu stiu de unde apare inspectia, vanzatoarele fug dupa clienti cu bonul fiscal: „Luati-l si puneti-l in buzunar”, imi spune vanzatoarea de la un mic magazin alimentar.

Potrivit legii, inspectorii antifrauda trebuie sa poarte uniforme specifice. La un control trebuie sa fie minim doi inspectori, iar in momentuil in care efectueaza un control trebuie sa prezinte legitimatia de serviciu si ordinul de control.

 Cine sunt inspectorii care „terorizeaza” Salajul

Prin reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare a Finantelor au luat fiinta Directiile Regionale Antifrauda. Pentru regiunea Nord-Vest, sediul Directiei Antifrauda este la Oradea. Garda Financiara Salaj a fost absorbita la sfarsitul anului trecut in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Oradea. Respectiva Directie a preluat si activitatea Autoritatii Nationale a Vamilor. La concursul pentru ocuparea posturilor de inspector antifrauda fiscala pentru Zalau, desfasurat in data de 19 octombrie, la Bucuresti, au fost declarati admisi trei candidati, toti fosti comisari ai Garzii Financiare Salaj. Fostul comisar sef Petru Pop a fost declarat admis pentru un post de inspector principal antifrauda in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Oradea.

Mai exact comisarii Garzii Financiare, in urma unui concurs, au ocupat posturi de inspectorii antifrauda fiscala si lucreaza in cadrul noii structuri. Vechile atributii de control ale Garzii Financiare se pastreaza, cu mentiunea ca verificarile de combatere a evaziunii fiscale se fac de inspectorii stop_coloana fiscali din  cadrul Directiei Regionale Antifrauda de la Oradea, in cazul judetului nostru.

 

 Activitatile desfasurate de inspectorii antifrauda

Potrivit HG nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF, Directia antifrauda fiscala are atributii de prevenire, descoperire si combatere a actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala. Inspectorii, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor fiscale, desfasoara operatiuni de control operativ si inopinat. Inspectorii antifrauda poarta uniforma speciala si trebuie sa prezinte legitimatia de serviciul, insigna si ordinul de control. Ei pot verifica toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercia-lizeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati comerciale, cu scopul de a preveni, descoperi si sanctiona orice fapte sau acte ilegale in desfasurarea activitatii.

De asemenea, inspectori antifrauda pot face controale tematice. În ordinul de control tematic sunt stabilite obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii.

Totodata, inspectorii antifrauda mai pot sa verifice respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor pe drumurile publice, pe cai ferate si fluviale, in gari, autogari, aeroporturi, interiorul zonelor libere, precum si in alte locuri iin care se desasoara activitati economice.

Daca gasesc sau suspectea-za nereguli, inspectorii pot sa aplice contraventii, sa confiste bunuri sau venituri realizate din activitati comerciale ori prestari de servicii nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau a infractiunilor; sa ia masuri in momentul in care exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi ascunda, sa isi instraineze ori sa isi risipeasca patrimoniul. Daca sesizeaza anumite fapte prevazute de legea penala in domeniul evaziunii fiscale, inspectorii au obligatia de a sesiza organele de urmarire penala.