Valoarea prejudiciului adus statului in iunie din comertul cu cereale a fost de 75 de milioane de lei, potrivit comisarului general al Garzii Financiare, Sorin Florea, care a precizat ca aproximativ 75-80% din angajati vor fi angrenati in controale pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu. „Sunt tot felul de intermediari care ajung in camp si cumpara direct de la tarani apoi duc marfa in marile depozite, fara a plati TVA-ul si impozitul pe profit, iar cand trebuie sa plateasca aceste taxe, isi fac intrari fictive, de la alte firme fantoma”, a explicat Florea. El a aratat ca prejudiciul pe primele cinci luni din comertul cu cerealesi produse accizabile se ridica la 153 de milioane de lei, fiind rezultatul neplatii TVA-ului si a impozitului aferent.
Totodata, in ianuarie-mai, au fost verficati 2.305 de agenti economici care comercializau alcool si au fost aplicate 1.584 sanctiuni, amenzinle totalizand 1,781 milioane de lei.
Florea a aratat ca organele de control vor avea o prezenta din ce in ce mai mare pe principalele cai de comunicatii, unde se desfasoara tranzactiile respective, mai ales in zona autostrazilor.
Pentru eliminarea evaziunii fiscale in domeniul cerealelor vor fi constituite echipe mixte ale Garzii Financiare si ale Politiei, majoritatea angajatilor Garzii fiind angrenati in aceste controale, precum si 1.200 de politisti specializati de la Directia de Investigare a Fraudelor si 20.000 de politisti de la Politia Rutiera si Politia de ordine publica.
Potrivit unei ordonante aprobate recent de Guvern, pentru transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie neinsotite de documentele care sa justifice provenienta licita a marfii va fi aplicata si o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei, iar mijlocul de transport marfa va fi confiscat. Personalul desemnat din cadrul Politiei care face parte din echipa mixta va opri in trafic mijloacele de transport marfa, pentru control, din oficiu sau la solicitarea inspectorilor ANAF.
Directorul general al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Dan Bucur, a precizat ca alte acte normative prevad ca valoarea amenzilor poate ajunge la 100.000 de lei.
Veniturile rezultate din amenzi si valorificarea bunurilor confiscate vor fi varsate la bugetul de stat, dupa retinerea unei cote de 15% care se constituie intr-un fond de premiere la dispozitia ministrului Administratiei si Internelor si a ministrului Finantelor, in cote egale.
Prejudiciu de 75 de milioane de lei din comertul cu cereale
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...