Locurile vor putea fi ocupate in etapa a doua a admiterii
Doar doua dintre cele cinci licee care au clase a IX-a la filiera vocationala au reusit sa ocupe din prima etapa de admitere toate locurile propuse in respectivele clase. Potrivit datelor primite de la inspectorul scolar general adjunct Ioan Lung, este vorba despre Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai”, unde cele 28 de locuri de la clasa de invatatori-educatori au fost “vanate” de peste 100 de candidati, si despre Liceul Reformat “Wesselenyi”, care si-a ocupat integral clasa a teologie reformata. La Seminarul Teologic Ortodox – clasa de teologie ortodoxa au ramas, insa, neocupate 15 locuri (din 28), iar la Liceul Sportiv “Avram Iancu” s-au ocupat doar 23 de locuri, cinci ramanand vacante. Cele mai multe locuri neocupate sunt la Liceul de Arta “Ioan Sima”, unde mai sunt 15 locuri la clasa de muzica (calificarea profesionala corist) si 18 locuri la clasa de arte vizuale (calificarea tehnician pentru tehnici artistice).
Cele 53 de locuri vor putea fi ocupate, si ele, in cea de-a doua etapa de admitere, ce se va desfasura in perioada 6 – 23 iulie. Pentru aceasta, insa, candidatii care opteaza pentru locurile de la vocational trebuie sa sutina, in zilele de 7 si 8 iulie, probe de aptitudini.
3 iulie – repartizarea computerizata
Pana atunci, marea majoritate a absolventilor de clasa a VIII-a asteapta cu nerabdare si emotii repartizarea computerizata pe locurile nevocationale de la liceu, ce va avea loc in 3 iulie. Algoritmul de repartizare tine cont in primul rand de media de admitere a candidatului, si abia apoi de optiunea (pentru un anumit lice sau clasa) exprimata de acesta in fisa de inscriere. Dupa cum ne-a declarat Ioan Lung, ieri s-a incheiat introducerea in baza de date a tuturor candidatilor din Salaj, urmand ca, astazi, informatiile (date de identificare, mediile de admitere si optiunile, in ordinea exprimata de candidati) sa fie introduse in baza nationala de date. Rezultatele repartizarii computerizate din 3 iulie vor fi afisate, in perioada 4 – 6 iulie, in unitatile de invatamant unde au absolvit candidatii si in liceele unde au fost admisi.
Obligatoriu la liceu
Aproximativ 2.600 de elevi au absolvit, in acest an, clasa a VIII-a in scolile din judet. Pentru continuarea studiilor, ei au la dispozitie aproape 2.800 de locuri in clasa a IX-a de liceu. Este primul an cand scolile profesionale nu mai reprezinta o optiune pentru absolventi, acestea fiind desfiintate, in totalitate, incepand cu acest an, printr-o decizie a Ministerului Educatiei.