Incepand cu anul 2003, actionarul majoritar RBG ROMANIA BV Amsterdam si conducerea societatii S.C. ELCOND S.A. au intreprins o serie de masuri nelegale, pentru a o lichida si a-si insusi patrimoniul acesteia.
Astfel, in aprilie 2003, la adunarea generala a actionarilor se schimba consiliul de administratie cu un administrator unic, persoana juridica din Bucuresti, S.C. NORDEXO MANUFACTURING S.R.L. – al carei reprezentant legal si asociat majoritar este dl. Horia Schiopu Simu. Aceasta societate nu indeplinea conditia de a fi numit administrator, neavand in obiectul de activitate codul CAEN 7414 – Activitati de consultanta pentru afaceri si management.
La data de 16 aprilie 2003 actionarul majoritar al S.C. ELCOND S.A. Zalau si anume RBG Romania BV Amsterdam solicita Camerei de Comert si Industrie din AMSTERDAM sa se faca mentiunea ca cei doi directori existenti se retrag, iar actionarul majoritar isi inceteaza activitatea, lucru consemnat de catre Camera de Comert asa cum s-a cerut. Dupa un an, in 6 iulie 2004, Camera de Comert si Industrie Amsterdam emite DECIZIA DE DESFIINTARE SOCIETATE COMERCIALA, pe care o aduce si la cunostinta RBG Romania BV.
In iunie 2003 ia fiinta S.C. CUPROM S.A. Bucuresti, cu acelasi sediu si administrator – d-l Horia Schiopu Simu – ca la S.C. NORDEXO MANUFACTURING S.R.L. Bucuresti si deschide doua puncte de lucru, unul in Zalau, in incinta S.C. ELCOND S.A. si unul in Baia Mare, in incinta S.C. PHONIX S.A.
Incepand cu luna iulie 2003, productia S.C. ELCOND S.A. Zalau, a fost valorificata doar prin CUPROM S.A. Bucuresti, punct de lucru Zalau, care realizeaza profit, fara sa fi avut nici un salariat in tot anul 2003.
Fiind realizate conditiile organizatorice, incepe transferul patrimoniului S.C. ELCOND S.A. Zalau catre S.C. CUPROM S.A. Bucuresti. In data de 28 iunie 2004 se convoca de catre administratorul unic, Adunarea Generala Extraordina a Actionarilor, fara a fi respectate prevederile legale, iar la punctul “DIVERSE”, neprecizat, s-au adoptat doua hotarari:
1. – Hotararea nr. 4 – “delegarea d-lui Avasilichioaiei sa negocieze cu BCR, Alfabank, Citibank, HVB Bank si/sau alte societati, contracte de imprumut care pot fi garantate cu contracte de gaj si/sau ipoteca, la o valoare mai mare decat jumatatea capitalului social, precum si garantarea de catre ELCOND cu bunurile proprii (mobile si imobile) a creditelor contractate de S.C. CUPROM S.A. Bucuresti de la diverse banci”;
2. – Hotararea nr. 5 – “se aproba vanzarea de catre Elcond a bunului imobil inregistrat in evidenta contabila a societatii sub denumirea: – locuinta de serviciu in valoare de 1.351.789.779 lei; – gard si platforma betonata in valoare de 286.930.761 lei, avand si centrala termica, in valoare de 40.177.083 lei, catre S.C. NORDEXO MANUFACTURING S.R.L. , administratorul S.C. Elcond S.A.”
La acea adunare generala, cu o procura falsa data de catre dl. Horia Schiopu Simu, in calitate de reprezentant al actionarului majoritar, dl Avasilichioaiei Gheorghe desi, conform Legii 31/1990, nu avea acest drept, PROPUNE SI SE APROBA cele doua hotarari.
In baza hotararii nr. 4/28.06.2004, cu mare graba, dupa 2 zile, in data de 1 iulie, se incheie un contract de imprumut intre S.C. ELCOND S.A. Zalau si CUPROM S.A. Bucuresti, de maximum 120 miliarde lei, care a fost garantat cu imobilele si mijloacele fixe detinute de S.C. ELCOND, aflate in locatia din Zalau, B-dul Mihai Viteazul, nr.111. Contractul este nelegal din mai multe motive, printre care si acela ca S.C. CUPROM S.A. Bucuresti datora catre S.C. ELCOND S.A. Zalau, pentru productia, materiile prime si materialele vandute catre S.C. CUPROM, suma de 76 miliarde lei, neachitate pana azi.
Acest contract de imprumut, nelegal, a fost o gaselnita a administratorului Horia Schiopu Simu, care indeplinea toate functiile – administrator unic la S.C. ELCOND S.A. Zalau, presedintele Consiliului de Administratie la S.C. CUPROM S.A. Bucuresti si DIRECTOR UNIC la RBG ROMANIA BV Amsterdam, actionarul majoritar al S.C. ELCOND S.A. Zalau. Va urma.