Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Suma de 3.000 euro reprezinta practic avansul de 5% din suma totala de 60.000 euro garantata de stat. „Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, si anume rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4% pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Daca astazi facem o raportare la ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele in valuta, de1,28 plus marja de maxim 4% ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10-11-12%, cat este in momnentul de fata in euro. Aceasta este diferenta”, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de duminica a Guvernului in care au fost adoptate normele de aplicare ale programului.
Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an. Rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie, in timp ce la imprumuturile luate de firme dobanda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR. Datele anuntate duminica de premierul Emil Boc confirma informatiile transmise de MEDIAFAX in ultimele trei saptamani privind conditiile avansului de 5% si infirma cifrele vehiculate sambata in media referitoare la limitele maxime la care pot ajunge dobanzile calculate in functie de EURIBOR si ROBOR.
Seful Executivului a prezentat si exemple, aratand ca in cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, dobanzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, fata de 81.000 de euro valoarea dobanzilor de pe piata.
La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca media de reducere a costurilor de creditare va fi intre 42-49%. „Astazi, daca vrei sa-ti cumperi o locuinta de 50.000 de euro, venitul minim necesar in situatia actuala, pentru un credit pe 25 de ani, ar fi trebuit sa ai cam 863 de euro venitul lunar. In situatia noastra, venitul minim pentru Prima Casa ajunge la 595 euro. Daca ai vrea sa-ti iei de 60.000 de euro, pentru o dobanda de 10%, venitul necesar este de 1.036 de euro, dar in situatia noastra este de 714 euro. Rata lunara la o locuinta de 50.000 de euro, daca se plateste avans 5%, va fi 297 euro. Daca sunt persoane care au posibilitatea de a plati mai mult avans, de 20%, atunci rata lunara va scadea la 250 de euro”, a spus Pogea. Intrebat de presa daca pot fi cumulate doua credite, unul garantat de stat si unul nu, pentru achizitionarea unei case in valoare de peste 60.000 euro, ministrul Finantelor a raspuns negativ, aratand ca diferenta trebuie suportata „cu bani de acasa”.
Surse bancare au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va fixa dobanzi si comisioane maxime practicate de banci in cadrul programului „Prima Casa”, iar pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii.
„Noi vrem sa incurajam achizitia de locuinte si oamenii sa poata sa isi cumpere locuinte la nivelul efectiv al salariilor lor, nu la dorinte. Ca asa, marginal, sunt si oameni care isi cumpara locuinte cu 300.0000, 400.000 de euro, ei nu or sa stea in treaba aceasta”, a spus Pogea.
Conform deciziei Guvernului, in favoarea statului va fi instituita o ipoteca de rangul I asupra locuintei, care nu poate fi instrainata timp de cinci ani de la data dobandirii. Institutia bancara va verifica indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata contractului. Bancile trebuie sa aiba o acoperire teritoriala la nivel national si/sau judetean pentru a participa la acest program care se va adresa tuturor persoanelor care nu detin in prezent o locuinta. Lipsa locuintei va trebuie certificata prin declaratie pe propria raspundere la notariat.
Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul este mai mare de 60.000 euro. Durata maxima a creditului este de 30 ani. Contractul de credit nu va contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a intelegerii, iar bancile nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta pentru stat creditelor acordate persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul programului, iar sursa de plata a garantiilor emise in numele si contul statului vor fi fondul de risc si, in completare, bugetul de stat. Comisionul de gestiune care este datorat de Fondul National de Garantare este de 0,37% pe an. Comisioanele totale aferente finantarii garantate nu vor depasi 1,35% pe an.
Pentru anul 2009, plafonul garantiilor care pot fi emise in cadrul programului este de un miliard euro. Garantia se acorda in euro sau moneda nationala si se plateste in moneda nationala la cursul de schimb comunicat de BNR si valabil la data platii, acoperind numai principalul, dobanzile si comisioanele bancare. „Avand in vedere ca garantia statului este acoperita cu ipoteca de rangul I instituita in favoarea statului roman asupra locuintei achizitionate prin program, se estimeaza ca in cazul executarii garantiei prin efectuarea de plati din fondul de risc si, in completare, de la bugetul de stat, aceste cheltuieli pot fi acoperite integral urmare a procedurilor de executare silita. Precizam ca potrivit ultimelor informatii comunicate de BNR, incidenta de neplata a creditelor ipotecare se situeaza la un nivel de 0,2% din totalul creditelor acordate de banci. Astfel, tinand cont de faptul ca procedura de executare silita se va aplica asupra creantei rezultate din neplata a trei rate de capital si de dobanda, doar principalul fiind garantat de stat, ipoteca acoperind aceasta suma, consideram ca riscul de nerecuperare a sumelor este foarte scazut”, se arata in documentul intocmit de Guvern.
In termen de o saptamana de la publicarea normelor in Monitorul Oficial, bancile trebuie sa precizeze daca doresc sa participe la programul „Prima Casa” in conditiile stabilite de Executiv.
Avans de 5% pentru programul „Prima Casa” si dobanzi limitate
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...