Numarul structurilor care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii va fi redus cu 67%, de la 206 la 69, iar atributiile lor vor fi transferate unor structuri nou create in cadrul institutiei sau vor fi preluate de catre autoritatile locale, potrivit ministrului de resort, Ilie Sarbu. „Este prima data dupa 40 de ani cand avem o asemenea actiune. Intentionam sa reducem numarul structurilor noastre cu 67%. Trebuie sa mentionez ca proiectul de ordonanta care va intra maine in sedinta Guvernului este doar la faza de proiect. El se poate schimba atat in sedinta Executivului , cat si la nivelul comisiilor parlamentare care 100% vor aduce amendamente”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Potrivit proiectului privind descentralizarea si restructurarea agentiilor si structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii, cele 42 de Directii Agricole si pentru Dezvoltare Rurala , 42 de Oficii Judetene de Studii Pedologice si Agrochimice, 42 de Oficii Judetene de Consultanta Agricola si Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialul Saditor, care se afla in subordinea MAPDR, vor trece in subordinea Consiliilor Judetene. Totodata, din cele sapte agentii ale ministerului vor ramane sase.
Potrivit proiectului, vor fi create 42 de Inspectii pentru Agricultura, care vor include inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor, cu filiale in 10 judete. De asemenea, din cele sase autoritati de reglementare si de administrare din cadrul ministerului vor ramane doar trei.
In acelasi timp, nu vor fi operate reduceri privind numarul inspectoratelor teritoriale pentru regim silvic si vanatoare (opt inspectorate), al institutelor de cercetare (patru institute) si al unor unitati de managment (trei unitati). Cele opt laboratoare pentru controlul calitatii vinului si cele fitosanitare vor fi transferate catre Laboratorul Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca, respectiv catre Autoritatea Nationala pentru Resurse Vegetale.
Numarul oficiilor si centrelor organizate la nivel central va fi injumatatit, la doua structuri.
Numarul structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii scade cu 67%
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...