Inspectorii OPC Salaj au efectuat controale la 31 de operatori economici in perioada 15.04.2013- 24.04.2013. Actiunile OPC au vizat modul de respectare a prevede-rilor legale, modul de etichetare, publicitate si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor pascale (carne preambalata, oua, vopsea de oua, ciocolata si produse din cacao, tablete si figurine pe baza de cacao si grasimi vegetale si produse de patiserie). Controalele s-au desfasurat atat in mediul urban, cat si in mediul rural, unele dintre ele fiind in colaborare cu DSVSA si DSP Salaj. In urma controalelor au fost au fost aplicate 9 avertismente si 13 amenzi, in valoare de 30.400 de lei. Au fost scoase definitiv de la comercializare produse in valoare de 1.880 de lei si au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor si intrarea in legalitate, 345 kilograme de produse alimentare in valoare de 7.798 de lei. Principalele deficiente constatate au fost: depozitarea unor produse in afara spatiilor frigorifice, neasiguarea temperaturii de pastrare impuse de producator, neredacta-rea in limba romana a principalelor elemente de identificare si caracterizare, expunerea la vanzare a unor produse expirate si a unora care prezentau modificari organoleptice, dar si expunerea la comercializare a unor produse etichetate necorespunzator. Informatiile ne-au fost puse la dispozitie de comisar sef adjunct al OPC Salaj, Dorina Rednic.
Recomandarile inspectorilor OPC pentru cumparatori sunt de a achizitiona produsele specifice Pastelui numai din locuri autorizate. Carnea de miel trebuie sa aiba stampila sanitar- veterinara si este recomandat sa se achizitioneze numai din macelarii, magazine alimentare, sau din locurile special amenajate din piete.