Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va demara o serie de controale la nivel national, cu privire la modul in care sunt produse, transportate si valorificate carnea de miel, ouale, prajiturile din laboratoare, precum si alte alimente care se consuma cu precadere in perioada pascala. Controalele vor incepe in data de 20 aprilie si vor avea o durata de doua saptamani, mai exact pana in perioada inceperii sarbatorilor pascale. ANSVSA va pune in alerta, in toate judetele din tara, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in vederea efectuarii de controale eficiente ale modului de distribuire a alimentelor.
Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj, ne-a explicat ca inspectorii sanitar-vete-rinari din Salaj vor face controale riguroase, incepand de la pietele agro-alimentare si pietele de animale, pana la toate depozitele unde se tin alimentele. La nivelul judetului Salaj exista deja stabilit un protocol aprobat de Colegiul Prefectural, prin care se stabilesc locatiile unde se vor efectua controale de catre reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare din Salaj. Mai exact, vor fi vizate toate abatoarele, carmangeriile si macelariile din judet, dar si laboratoarele unde se fac prajituri.
In ceea ce priveste locurile special amenajate pentru taierea mieilor, directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin, a precizat ca in aceasta perioada este pus la dispozitie abatorul Transilvania Ovicarm si abatorul Siciliana din Simleu Silvaniei. De asemenea, potri-vit directorului Mircea Martin, exista posibilitatea sa se infiinteze un centru de sacrificare a mieilor si la Jibou, in saptamana Pastelor. Transportarea mieilor din centrele de sa-crificare catre magazine va fi supervizata de catre inspectorii Directiei Sanitare Veterinare din Salaj. Acestia vor verifica daca persoanele autorizate au toate actele (formular de miscare, examenul post-mortem al mielului) in regula.