Presedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoana, a anuntat ca se retrage din CSAT, el invocand faptul ca nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei in scop electoral si partizan de catre presedintele Basescu, facand referire la „actiunile electorale” ale sefului statului din ultimele zile. „Actiunile electorale ale presedintelui Traian Basescu din ultimele zile, prin care foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PDL pentru alergerile europarlamentare, sunt inacceptabile. Nu admit folosirea imaginii pozitive si a increderii populatiei in Armata Romana in scop electoral, partizan. De aceea, am hotarat ca, incepand de astazi, 7 iunie 2009, sa ma retrag din functia de vicepresedinte si membru al CSAT”, a anuntat Geoana.
Liderul PSD a aratat ca refuza sa legitimeze, prin participarea sa in continuare la sedintele CSAT, actiunile interne si internationale prin care presedintele Traian Basescu utilizeaza statul roman, Armata romana si diplomatia romana pentru a obtine beneficii politice si avantaje pentru partidul sau. „In consecinta, solicit modificarea protocolului Aliantei de guvernare «Parteneriatul pentru Romania», in sensul anularii prevederii potrivit careia presedintele Senatului este si vicepresedinte al CSAT, si adoptarea tuturor masurilor legale necesare pentru punerea in practica a acestei decizii”, a aratat Geoana.
El a precizat ca, in calitate de presedinte al PSD, afirma ca „Parteneriatul pentru Romania”, al carui rost este sa asigure Romaniei o guvernare stabila si puternica intr-o perioada de criza financiara si recesiune economica, ramane in vigoare cu toate prevederile sale, mai putin cea referitoare la functia de vicepresedinte al CSAT. Geoana a asigurat institutiile statului si pe toti romanii ca ramane devotat in totalitate intereselor fundamentale ale Romaniei. „Raman devotat in continuare acestor interese si nu accept sa particip in vreun fel la utilizarea cu scopuri electorale a institutiilor de temelie a statului roman, precum Armata si Biserica”, a spus Geoana.
El a mai spus ca a asistat, alaturi de intreaga opinie publica romaneasca, la campania electorala desfasurata de presedintele Romaniei pe seama militarilor romani din Irak si Afganistan. „Traian Basescu este primul politician care foloseste sacrificiul si eroismul soldatilor romani pentru scopuri electorale. Obligatia presedintelui Traian Basescu este de a le asigura acestora conditiile materiale si dotarea adecvata pentru desfasurarea activitatii in cele mai bune conditii. Militarii romani au nevoie de sprijin, nu de lacrimi electorale”, declara Geoana. „In nici un stat democratic, presedintele nu foloseste simbolul Armatei, devotamentul si sacrificiul ostasilor sai, in interes electoral. In nici un stat democratic presedintele nu viziteaza trupele aflate in teatre de operatiuni cu o zi inainte de un scrutin electoral”, a precizat Geoana.
El a aratat ca in nici un stat democratic seful statului nu ia decizii privind interesele strategice ale tarii fara sa se consulte cu institutiile abilitate in aceasta privinta. „Traian Basescu a anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak la o data specifica fara sa se consulte cu CSAT si cu Parlamentul Romaniei. Potrivit art. 119 din Constitutia Romaniei, CSAT organizeaza si coordoneaza activitatile care privesc participarea la mentinerea securitatii internationale. Totodata, potrivit Legii 415/2002 privind organizarea si functionarea CSAT, aceasta institutie este cea care analizeaza si propune masuri pentru initierea, suspendarea sau incetarea actiunilor militare, la solicitarea presedintelui. Decizia de a trimite trupe romanesti in Irak si Afganistan s-a facut cu acordul CSAT si al Parlamentului Romaniei. Decizia de retragere trebuie sa se faca respectand prevederile constitutionale si nu prin hotararea unilaterala a lui Traian Basescu”, a mai spus Geoana.
Presedintele Traian Basescu a facut, in ultimele zile, vizite militarilor romani dislocati in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.
Liberalii sustin in sesizarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea OUG 224 prin care presedintele Senatului Mircea Geoana a devenit vicepresedinte al CSAT ca aceasta functie este incompatibila cu mandatul de senator sau deputat. PNL afirma ca extinderea componentei CSAT – autoritate apartinand puterii executive – prin includerea presedintelui Senatului, alaturi de reprezentantii institutiilor si structurilor din sfera puterii Executive responsabile in domeniul apararii si securitatii nationale, incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.
PNL a sesizat, in 12 mai, Curtea Constitutionala in cazul Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 224/2008, pentru modificarea articolului 5 alineatul 2 din Legea 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, adoptata de Senat, in calitate de camera decizionala, in 4 mai 2009 si de Camera Deputatilor, in calitate de camera de reflectie, in 24 februarie 2009.
Curtea Constitutionala a discutat in 3 iunie contestatia PNL, urmand ca discutiile sa fie reluate in 17 iunie.
Mircea Geoana se retrage din CSAT
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...