Alianta pesedisto-pedelista (pe care unii carcotasi o numesc de-a dreptul fesenista) si-a inceput guvernarea in forta prin adoptarea unor ordonante care au suscitat (si suscita inca) numeroase discutii. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul i-a dus „pe culmile disperarii” pe multi dintre angajatii pensionari ai statului. Desi, din punct de vedere moral legea pare eficienta si incearca sa mai taie din privilegiile fostilor magistrati ori angajati ai Ministerului Apararii sau ai Internelor, prevederile legislative lovesc si in categorii sociale care se zbat sa traiasca de pe o zi pe alta. Dincolo de efectele nocive care ar putea aparea in sistemul de invatamant si in cel medical, legea prezinta si alte hibe de ordin constitutional blamate deja de reprezentantii opozitiei sau chiar de Avocatul Poporului.
Pe de alta parte, cumulul pensiei cu salariul nu a fost inventat si patentat de cateva luni, ci tocmai in perioada guvernarii PSD dintre anii 2000 si 2004. La acea vreme legea a trecut usor de votul Parlamentului, indiferent de culoarea politica a alesilor.
Brusc, domnul Boc si-a dat seama ca legea miroase a abuz si ca se cheltuie aiurea banii statului. In consecinta, imediat dupa numirea in functie guvernul a emis o ordonanta care interzice cumularea ambelor venituri din vistieria tarii. Din pacate, premierul a facut ordonanta cam in graba, iar rezultatele nu au intarziat sa apara…
Pensionarii au ocupat acele posturi in urma unor concursuri, respectand, cel putin teoretic, prevederile legii. E lucru de mirare cum un guvern condus de un profesor de drept constitutional (ma refer aici la Emil Boc) a produs un act atat de controversat si usor atacabil. Increderea alegatorilor ar trebui rasplatita cu responsabilitate si nu cu gesturi pripite si legi „facute pe genunchi” prin revelatii de sorginte cotrocenista. Completarile si chiar scuzele unor guvernanti fata de actori sau profesori demonstreaza, pe deplin, graba cu care a fost luata aceasta decizie.Cu siguranta ca ordonanta le-a adus cateva puncte la capitolul „imagine” guvernantilor, dar domniile lor ar trebui sa gandeasca mai bine legile care afecteaza, direct sau indirect, sute de mii de oameni. Si asta pentru ca populismul nu are nici o legatura cu legile, iar prin driblarea cu nonsalanta a constitutiei riscam sa ducem in derizoriu ideea de stat de drept.
Intre populism si Constitutie
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...