Orice muritor poate sa-l slujeasca pe Dumnezeu, dar teologul trebuie sa fie inzestrat de divinitate cu misiunea sacra de apostolat, de a fi „pastorul turmei” si de a sluji si raspandi cuvantul Domnului. Nu pe oricine, Dumnezeu il harazeste cu puterea credintei si mantuirii oamenilor. Numai puterea Celui de Sus il face pe viitorul preot sa devina un adevarat apostol, intr-o lume nesigura si cu multe pacate.
Un astfel de teolog, predestinat sa apostoleasca, cu dar si har comunitatea crestina ortodoxa, este si preotul din Babeni – Svab Maxim Ioan. Numele lui pare sa se traga dintr-o comunitate austriaca, adusa in Transilvania in secolul al XVIII-lea, de imparatii Maria Tereza si fiul ei – reformatorul Iosif al II-lea.
Nascut in 1955 in Supurul de Jos, Svab Maxim Ioan este „descoperit”, pentru tainele divine, de un alt preot, tot din partile Satmarului, Malinas Iuliu, care ii devine mentor, indemnandu-l sa urmeze teologia la Sibiu, fiindu-i „al doilea tata”. Dupa terminarea teologiei, devine preot in 1979 in Parohia Lemniu, sfatuit fiind in tainele dumnezeirii de catre preotul Pop Liviu din Babeni. Binecuvantata de Dumnezeu a fost hirotonirea preotului Svab Maxim Ioan, stabilit definitiv in Babeni din 1991, cu preacredincioasa Maria, devenita preoteasa, din neamul de mari credinciosi ai Maximilor, mari gospodari si multi cu multa carte de invatatura.
Etica civica si mai ales dreapta credinta a celui care de 18 ani pastoreste sufletele babanasilor este un exemplu de daruire, de solidaritate, de sacrificiu pentru pastrarea cu sfintenie a credintei neamului romanesc. Prin rugaciuni permanente, prin slujbele organizate, prin pastrarea datinilor strabune, prin activitati cu caracter religios dar si laic, cu actiuni de ajutorare si intrajutorare, preotul din Babeni este respectat, apreciat, stimat si considerat primul sfatuitor al obstei.
Avand chemarea divina, dar si respectul si dragostea enoriasilor, preacredinciosul parinte Svab Maxim Ioan a renovat sfanta sa biserica, a repictat-o, a dotat-o cu mobilier nou, a introdus incalzire centrala, a gospodarit curtea bisericii avand si timp sa-si rodeasca pamantul, sa tina animale si pasari, impartind, cu larga inima, la cei nevoiasi, din truda muncii sale si a preotesei. Chemarea duhovniceasca a preotului din Babeni este permanenta si apreciata de enoriasii localitatii dar si de cei care s-au stabilit in alte localitati. Acestia, de sarbatori, vin cu dragoste si credinta sa se inchine la biserica lor stramoseasca, sa doneze ofrande parohiei si sa asculte rugaciunile preacrestinului lor duhovnic, Svab Maxim Ioan. Mai in gluma, unii spun ca „popa lucreaza o zi pe saptamana”, dar realitatea demonstreaza ca parintele din Babeni are o activitate zilnica in biserica cu exceptia zilei de miercuri, cand preda religia in scoala. La marile comemorari si sarbatori, preotul din Babeni este „cheia de bolta” in reusita actiunilor, atat in organizarea corului mixt al bisericii, cat si in desfasurarea colindelor, atat cu copiii cat si cu maturii, el, preotul Svab Maxim Ioan fiind primul care aduce bunavestire in toate clasele.
O initiativa laudabila, si apreciata de credinciosi – a preotului din Babeni a fost eliminarea consumului de alcool la parastase si inmormantari. Astfel, nu mai avem cazuri ca inainte vreme, cand inmormantarile se transformau, uneori, in situatii bahice ce umbreau ceremonialul religios.
Constient de misia sa divina, preotul nostru din Babeni este legat prin vorbe si fapte de cei saraci si neajutorati, de cei bolnavi si fara sprijin, oferindu-le, dupa posibilitati, sprijin material, iar prin rugaciuni, alinarea celor suferinzi.
Suntem convinsi ca batranul preot Malinas Iuliu, trecut demult in Imparatia lui Dumnezeu, a intuit vointa Domnului, indemnandu-l pe „ucenicul” sau – Svab Maxim Ioan – sa ia calea sfintei preotii, acesta devenind astazi „stalp” al bisericii ortodoxe din Babeni.
Apostolatul preotului din Babeni
Articole
Parcarea etajată de la Grădinița 1 va putea fi utilizată de săptămâna viitoare
Primăria Municipiului Zalău anunță că lucrările de amenajare a parcării etajate din zona centrală – de lângă Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 – au fost finalizate. Recepția lucrărilor se va realiza în cursul săptămânii viitoare, după care va fi dată în folosință. ”Prin intermediul acestei parcări etajate numărul locurilor de parcare este suplimentat, principalele investiții realizate fiind: lucrări de asigurare a utilităților necesare funcționării obiectivului, realizare corp de clădire, finisaje interioare și exterioare, amenajări exterioare, lucrări…
Mai mult...PSD vrea reorganizarea teritorială a României
Partidul Social Democrat pregătește un plan de reorganizare teritorială a României. Informația, apărută inițial pe surse, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu, dar și de premierul Marcel Ciolacu. În interiorul partidului va funcționa un grup de lucru care va pregăti un proiect de lege în acest sens, în următoarele șase luni, acesta urmând să fie discutat apoi în coaliție și dezbătut în Parlament. Scopul reorganizării îl reprezintă, spun social-democrații, eficientizarea administrațiilor locale…
Mai mult...