Criza globala face tot mai multe victime in randul companiilor din Romania, situatie care se reflecta, inevitabil, asupra salariatilor. De aceea, ar fi de asteptat ca statul sa se implice, intr-un fel sau altul, prin identificarea unor masuri concrete care sa vina in sprijinul mediului de afaceri. Surprinzator, insa, masurile in cauza intarzie sa apara. In schimb, guvernantii se preocupa sa adopte acte normative care sa ingroape peste 100.000 de societati. De parca criza si toate efectele ei nu ar avea consecinte similare.
Mai intai, au inventat impozitul forfetar. Disperati sa atraga fonduri la bugetul de stat, alesii nostri s-au gandit sa oblige fiecare firmulita la plata unui impozit minim. Ba mai mult, spun ei, in acest fel vor ucide din fasa tentativele de evaziune fiscala. Poate ca in perioada boom-ului economic impozitarea forfetara ar fi fost o masura aplaudata, dar acum, cand firmele romanesti sunt cu cutitul la os, un astfel de bir nu doar ca le-ar ingropa, dar nici nu ar ajuta prea mult vistieria statului. Ca dovada, asaltul cu care mii de agenti economici au luat administratiile financiare si registrele comertului pentru a-si suspenda activitatea ori pentru a fi radiate.
Recent, Fiscul a facut un nou anunt: firmele care nu si-au depus cel putin sase luni declaratiile de taxe si impozite si deconturile de TVA, nu functioneaza la sediul social declarat si se sustrag de la controlul fiscal vor fi declarate inactive fiscale.
Intr-adevar, o masura necesara pentru combaterea evaziunii fiscale, dar, in acest moment, nu neaparat cea mai importanta. Interesant este ca nimeni nu s-a gandit la asta in vremuri de crestere record a economiei. Acum, cand problemele mediului de afaceri sunt cu adevarat grave, cand rata somajului a atins valori dramatice, preocuparile mai marilor de la Bucuresti se indreapta impotriva „terorismului fiscal”. Toate la timpul lor.
Tara arde…
Articole
Daniel David încearcă reformarea Educației
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea abandonului școlar Una dintre marile priorități ale programuluide guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale. Masa caldă în toate școlile din România Reducerea abandonului școlar, promit aleșii în programul de guvernare, va…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...