Fiindca mai este doar o saptamana si jumatate pana la Craciun, aprovizionarea si sacrificarea porcilor sunt in plina desfasurare. Anul acesta, salajenii trebuie sa scoata din buzunar intre 8 si 11 lei pentru un kilogram de carne de porc viu, comparativ cu anul trecut, cand in aceeasi perioada kilogramul de porc viu putea fi cumparat din targurile Salajului cu 6,5-7 lei .
Majoritatea vanzatorilor de guitatori care se ocupa de ani de zile cu aceasta indeletnicire s-au invatat sa-si atraga clientii printr-un termen la moda in ultima vreme: „ecologic”. Fie ca este vorba despre cresterea animalului in mici ferme sau in gospodariile taranesti, ori despre hrana acestora, salajenii stiu ca pe masa de Craciun trebuie sa fie totul natural.
In ultima perioada, in ziarul nostru, si nu numai, au aparut o serie de anunturi de genul: „Vand porc crescut cu porumb, sfecla, dovleac de 150 de kilograme la pretul de 10 lei, negociabil” sau „Vand porci de carne hraniti eco la 8 lei kilogramul”. Am luat legatura cu unul dintre vanzatori care isi argumenta afirmatiile din anunt astfel: „Sunt porci de 7-8 luni, au fost crescuti cu amestec de faina de porumb, orz, ovaz si cartofi fierti cu bostan. In pretul de 10 lei kilogramul intra daca doriti sacrificarea, transarea si analiza carnii la veterinar. Mai am doar patru bucati”, ne-a explicat Traian Rodina din Chechis.
Cei cu bani prefera porcul de la tara
Salajenii care au cat de cat o podina financiara, prefera sa-si cumpere carnea de porc pentru sarbatorile de iarna din gospodariile taranesti. In paranteza fie spus, din cauza majorarii de pret si a scaderii puterii de cumparare, consumul de carne de porc de Craciun scade cu 15-20 la suta, sunt de parere comerciantii. Statistica arata ca, de fapt, a scazut consumul pe parcursul intregului an. Revenind la carnea de porc din gospodariile taranesti, cumparatorii sunt convinsi ca este mai sanatoasa si mai gustoasa. „Nu se compara gustul carnii de la supermarket cu cel al porcului de la tara”, spune Valentin Talos , care afirma ca are si el nu porcusor de 50-60 de kilograme, crescut la tara, in Jac, de un vecin. O sa-l taie la sfarsit de saptamana, afuma o parte din carne si restul o pune la congelator.
Producatorii de carne estimeaza ca in fiecare an in tara se taie aproximativ trei milioane de porci din gospodariile taranilor. Cifra mi se pare exgerata, de vreme ce in Salaj se sacrifica de sarbatori 35-40 de mii de porci. Dar sa le dam crezare, deoarece carnea de porc este cea mai cautata in Romania, acoperind jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor, pe an.
Fara ritualuri de sacrificare
Salajenii, care dintr-un motiv sau altul vor sa sara peste intreg ritualul de sacrificare si cei care nu cumpara cantitati foarte mari, ci doar asa de pofta, isi pot face cumparaturile direct la magazinele specializate, cum este si lantul de magazine „Universal”. Ei ar trebui sa scoata din buzunar in jur de 22 de lei pentru un kilogram de ceafa de porc, feliata, fara os, 14 lei pe kilogramul de spata de porc cu os, cu slanina si sorici sau 15 lei pe kilogramul de pulpa de porc cu os. Pe de alta parte, un kilogram de ceafa afumata costa 38 de lei, 28 de lei kilogramul de carnati de casa, 27 de lei kilogramul de pastrama din pulpa de porc.