In cadrul Planului de masuri anticriza, saptamana trecuta, Guvernul a emis Hotararea nr. 615 privind aprobarea pentru anul 2009 a nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru productie. Altfel spus fermierii, asociatiile sau societatile agricole care contracteaza credite cu bancile comerciale, credite care au ca obiect finantarea activitatii agricole, vor fi sprijiniti de stat cu 30 la suta din valoarea creditului. Sa nu uitam ca, anul trecut, sprijinul statului a fost de 15 la suta din valoarea creditului, iar in urma cu doi ani doar de 10 la suta. Resursele financiare aferente fondurilor publice, care se acorda in temeiul amintitei hotarari se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Agricultorii interesati de credite agricole, pot apela la orice banca comerciala (cu exceptia BCR) cerand sa i se incheie un contract de credit agricol. Contractele de credit incheiate trebuie sa contina informatii referitoare la obiectul contractului, precum si la durata si termenele de rambursare a ratelor si dobanzilor aferente (grafic de rambursare). Termenele de rambursare se stabilesc in functie de ciclul de productie, dar nu mai mult de 360 de zile. De pilda, pentru pui de o zi, graficul de rambursare se intinde pe o luna de zile, pentru porci, trei luni de zile, pentru culturile de toamna 360 de zile. Dupa ce beneficiarul a rambursat creditul se va prezenta la directia agricola cu facturi justificative care sa dovedeasca eligibilitatea cheltuielilor pentru activitatile curente de productie. Aici i se va intocmi un dosar, care se va inainta la MAPDR pentru aprobare. Dupa aprobare, fermierul se va deplasa la banca cu care a incheiat contractul de credit agricol si va primi 30 la suta din valoarea creditului.
Sfera activitatilor de productie pentru care se acorda credit agricol este foarte larga. Redam mai jos cele patru capitole mari care includ toata gama activitatii de productie agricola: 1. Infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole (de la grau si secara pana la tutun si plante medicinale; 2. Intretinerea si recoltarea plantatiilor (pomi, arbusti fructiferi, capsuni, legume, ciuperci, vie, hamei etc) 3. Achizitionarea sau producerea: puilor de pasare pentru carne si oua, purceilor, tineretului bovin, ovin caprin, material de populare piscicola etc.) 4. Aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea de medicamente pentru animale, a cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor utilajelor si instalatiilor pentru pasari, porcine, ovine, caprine, bovine, material de populare piscicola. Cum nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productie a fost aprobat, fermierii nu au decat sa ia legatura cu bancile comerciale (exceptie BCR), pentru a beneficia de oportunitate.