In luna august a demarat cel mai amplu program de screening de cancer de col uterin, program prin care aproximativ 65.000 de salajence au acces gratuit la testarea Babes-Papanicolau, dar si la informare si consiliere. Procedura de testare, deloc dificila si non-agresiva, se adreseaza salajencelor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, indiferent daca sunt asigurate sau nu la sistemul public de asigurari de sanatate. De la demararea programului de screening, aproape 2.000 de salajence si-au facut testul Babes-Papanicolau. Programul se deruleaza pe o perioada de cinci ani, in care anual vor fi efectuate circa 13.000 de teste. Coordonatorul programului la nivel de judet este Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, iar modul excelent in care a decurs programul pana acum claseaza Salajul printre judetele fruntase ca informare a femeilor si teste efectuate, semn ca salajencele sunt interesate de sanatatea lor. Cancerul de col uterin a devenit in ultimii ani principala cauza de mortalitate prin cancer, atat la nivel mondial, cat si la nivel national. Potrivit celor mai recente statistici, Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de trei ori mai mare la noi fata de media europeana. In ce priveste situatia la nivel local, Salajul se numara printre judetele fruntase la numarul bolnavilor de cancer de diferite tipuri, iar in privinta cancerului de col uterin sunt depistate anual zeci de cazuri. In 2008 au fost depistate 39 de cazuri de cancer de col, in 2010 – 40 de cazuri, in 2011 – 32 de cazuri. Specialistii din Sanatate si-au indreptat atentia spre depistarea si prevenirea aparitiei cancerului de col, cauzat de virusul papiloma uman, o boala infectioasa cu transmitere sexuala care are cea mai mare prevalenta de pe mapamond. Pana in prezent s-au descoperit peste o suta de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive, infectiile trecand de la sine, insa depistarea precoce a cancerul de col poate reduce mortalitatea cu patru din cinci cazuri depistate. Stasticile arata ca 8 din 10 femei vin in contact la un moment dat in viata cu virusul Papiloma, iar o parte din purtatoarele acestui virus se imbolnavesc de cancer. Cu cat este depistat mai devreme, tratamentul este mult mai usor si cu sanse de vindecare totala. Dar, daca femeile se prezinta la medic abia dupa ce apar anumite simptome, deja tratamentul este anevoios si sansele de vindecare sunt reduse.
Depistarea virusului se face prin testul Babes-Papanicolau, iar specialistii atrag atentia ca o femeie trebuie sa faca testul la interval de cel putin un an, mai ales ca acest tip de cancer este printre putinele cancere perfect vindecabile si fara costuri sau interventii dureroase daca este descoperit la timp. Testarea la timp poate reduce cu 94 la suta riscul de a dezvolta cancer de col uterin, iar femeile ar trebui sa tina seama de acest aspect.
Interviu in exclusivitate cu dr. Liliana Neaga
coordonatorul programului de screening derulat de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau
R: Suntem la proape doua luni de la demararea programului de screening de cancer de col uterin si am vrea sa stim cum decurge. Care este importanta lui pentru femei?
Dr. Neaga: Femeile au receptionat extrem de bine mesajul pe care si dumneavoastra, mass-media, l-ati transmis. Noi ne faceam probleme ca nu se va reusi mobilizarea populatiei feminine si ca va fi o reticenta initiala a femeilor. Dar, au venit intr-un numar extrem de mare, majoritatea cazurilor sunt la primul lor control Papanicolau si acesta este, probabil, si motivul pentru care se si descopera multe cazuri care au leziuni, nu neaparat leziuni neoplazice sau care sa conduca spre o neoplazie. Ma refer la intregul spectru al leziunilor… de la leziuni inflamatorii la modificari reactive, modificari dependente de statusul hormonal al persoanei, dar care necesita un tratament si o urmarire ulterioara. Deci, nu se previne doar cancerul, ci se si trateaza leziunile, sa zicem, obisnuite. Leziuni pe care probabil femeile le cunoasteau ca le au, dar au tot amanat prezentarea la ginecolog; nu era neaparat cel mai important lucru pentru ele.
Partea de consiliere, informare, pe care o face medicul de familie se pare ca merge foarte bine. Medicii de familie au eliberat mii de formulare pacientelor, care insa nu au ajuns la centrele de recoltare. Urmeaza sa vina. Dupa ce femeile se prezinta la centrul de recoltare, unde, bineinteles, trebuie facuta o programare prealabila, pentru ca nu este ca si orice alta analiza pe care poti sa o faci in orice dimineata, in orice zi. Trebuie sa existe un anumit moment al lunii, potrivit pentru recoltare.
R: Cand trebuie o femeie sa se programeze pentru recoltare?
Dr. Neaga: A doua, a treia saptamana a ciclului menstrual este cel mai bine. In primul rand, nu avem frotiul poluat cu hematii cum ar fi normal in perioada ciclului menstrual si atunci interpretarea nu este extrem de clara. Deci, saptamana a doua – a treia este cea mai potrivita pentru femei sa vina sa isi recolteze. Chiar inainte de recoltare nu este recomandata spalarea intravaginala, tocmai pentru a putea evidentia anumite inflamatii si, de asemenea, daca se poate sa se si evite contactul sexual cu doua-trei zile inainte.
R: Din testele pe care ati reusit sa le interpretati, care sunt rezultatele?
Dr. Neaga: Avem ceva mai multe cazuri decat se spune teoretic ca ar fi problematice in cadrul unui program de screening. Dar, precizez, nu este inca un program de screening functional de ani de zile, cand se zice ca se pot intalni cam 10 la suta din cazuri cu probleme. Ei, noi avem pe la 30-40 la suta, dar nu suspecte de cancer. Sunt leziuni care trebuie urmarite si tratate. Am descoperit, bineinteles, si un numar semnificativ de cazuri care au elementele de displazie severa. Adica, acele leziuni care, in timp, pot sa conduca spre un cancer si care, tratate in acest moment, practic vindeca in totalitate, cu o terapie simpla si ieftina, si fara a mai implica toate necazurile ulterioare unui cancer invaziv.
R: Este foarte important acest test, pentru ca se descopera orice problema ginecologica si se pot evita afectiuni mai grave.
Dr. Neaga: Absolut orice problema netratata poate in timp sa se agraveze, nu doar la nivelul sferei genitale. Insa, in acest context, aceste formulare care se utilizeaza si care, practic, contin sistemul de raportare Betesda, sunt extrem de explicite si atotcuprinzatoare, in sensul ca furnizeaza date atat despre afectiune, dar, in acelasi timp, sunt oferite si indicatiile, recomandarile pe care trebuie sa le urmeze pacienta in urma acestei investigatii. Deci, daca este un frotiu absolut normal, se indica o repetare de rutina in contextul programului de screening. Programul de screening care se deruleaza in Romania in acest moment prevede repetarea testului o data la cinci ani. In alte tari este o data la trei ani. Oricum, variaza intre trei si cinci ani. Deci, o repetare la cinci ani este cel mai usor lucru care se poate intampla. Altele, care sunt cu modificari inflamatorii vor beneficia de un tratament antiinflamator local foarte simplu de facut si care poate sa rezolve o problema existenta. Daca aceasta inflamatie este asociata cu leziuni suspecte de a evolua in timp spre o eventuala neoplazie, atunci se va repeta citotestul dupa efectuarea tratamentului antiinflamator. Sau se va repeta la sase luni, respectiv un an, daca exista elemente sugestive pentru o leziune intraepiteliala scuamoasa de grad jos (apare bifat acolo L-sill), care se poate asocia cu infectia cu virus Papiloma uman, cel care este incriminat in 80-90 la suta din cazurile de cancer de col uterin. Si atunci, prezenta pur si simplu a virusului sau a modificarilor pe care virusul le produce nu inseamna obligatoriu o evolutie spre un cancer. Organismul nostru stie sa-l elimine singur, in foarte multe cazuri, si de aceea il repetam la sase luni, respectiv 12 luni, ca poate dispare fara interventia nimanui. Noi indicam si este util sa se faca o testare a HPV, a tipului de virus, sa se vada daca este unul dintre tipurile de virus mai periculoase care poate sa dezvolte un carcinom de col uterin. Mai exista o alta categorie pe care noi o identificam in aceasta examinare – cea a leziunilor intraepiteliale scuamoase de grad inalt – high sill. Daca facem o biopsie, noi vom identifica o leziune fie de genul unei displazii moderate, fie severe, pentru care exista tratamente simple, de genul conizatiei, si in aceste cazuri noi indicam efectuarea unei biopsii, corposcopii.
R: Exista si cazuri grave depistate in cadrul programului pana acum?
Dr. Neaga: Practic, sa zicem ca au fost cazuri care, la prezentarea pentru recoltarea citotestului, modificarile pe col erau atat de evidente ca sunt maligne, incat nu s-a mai facut citotest, ci s-a recoltat direct biopsie si s-a confirmat ca era intr-adevar un carcinom de col uterin. Dar, practic, daca nu veneau la controlul de screening, nu se depista leziunea respectiva. Chiar nu mai avea sens sa se astepte atat timp sa se faca un citotest, ulterior o biopsie pentru confirmare. Si, mai exista trei sau patru cazuri care pe citotest apare ca ar exista suspiciunea de invazie si s-a recomandat efectuarea biopsiei, care parca la doua cazuri deja s-a efectuat si este in lucru, urmeaza sa vedem daca este sau nu o confirmare. La un alt caz s-a confirmat ca a fost o displazie moderata. Deci, incep cazurile care au fost semnalate cu probleme sa vina si cu biopsia si sa avem un rezultat definitiv si cu potentialul tratament care urmeaza sa fie aplicat.
R: Au motive femeile sa le fie frica? Este vindecabil cancerul de col?
Dr. Neaga: Bine, frica poate sa fie fireasca si o avem oricare dintre noi. Dar, in primul rand, pot discuta cu medicul de familie, cel care le prezinta rezultatul. Medicul de familie este informat si stie sa evalueze rezultatele pe care noi le furnizam. Deci, nu va accentua panica unei femei, dimpotriva, ii va explica exact care este mersul si care sunt posibilele evolutii sau diferitele posibilitati terapeutice pe care le are. Dar, in acelasi timp, nici nu va ignora o leziune spunandu-i „stai linistita, esti O.K. Nu-ti face probleme”. Nu este usor nici sa astepti trei-patru saptamani sa afli un rezultat, nu este nici o bucurie in momentul in care vezi ca trebuie facuta o alta investigatie sau repetata investigatia respectiva, dar e mult mai bine sa se intample acest lucru si, daca intr-adevar exista o problema, sa se trateze cat mai putin invaziv. Acesta este scopul de fapt – de a trata cazurile cat mai repede, cat mai devreme…
Cancerul de col uterin este perfect vindecabil daca este descoperit in timp util.
R: Rolul medicului de familie este unul foarte important in acest program…
Dr. Neaga: Medicul de familie este motorul programului de screening ! In program sunt inscrisi 98 de medici de familie din 115. Deci, e foarte bine. Sunt medici de familie care si-au depus dosarele si vor fi cuprinsi in program de la 1 noiembrie, in plus fata de ce aveam inainte inscrisi. Eu cred ca pana la sfarsitul anului se va acoperi intregul judet, pentru ca este pacat ca unele femei sa nu poata beneficia de aceasta investigatie din cauza faptului ca medicul de familie nu s-a inscris. Dar, sunt multi care se inscriu tocmai la presiunea si la solicitarea pacientelor pe care le au in lista.
R: Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze o femeie care vrea sa isi efectueze testul Babes-Papanicolau?
Dr. Neaga: In primul rand sa se prezinte la medicul de familie, sa fie inscrisa pe lista unui medic de familie. Daca exista persoane care nu sunt inscrise, este un bun moment sa faca aceste demersuri. Medicul de familie o va informa despre acest program, de centrele de recoltare unde se poate prezenta. In acest moment sunt centre de recoltare la Spitalul Judetean de Urgenta la Ambulatoriul de Ginecologie si la cabinetul de Planificare Familiala; la Centrul Salvosan din Zalau; la Simleu Silvaniei la cabinetul de Planificare Familiala, precum si la Ambulatoriul de Ginecologie si la Jibou. Deci, exista aceste posibilitati, unde femeia, cu formularul, se poate programa. E bine sa se programeze pentru ca: o data – poate nu este potrivita ziua ciclului menstrual, si, in al doilea rand – pentru ca programarile deja se fac cu zile inainte, ceea ce e un semn bun.
R: Va multumim pentru informatiile oferite si speram ca rezultatele vor fi bune.
Dr. Neaga: Rezultatele se vor vedea in timp, prin reducerea morbiditatii si mortalitatii prin cancer. Acesta este, de fapt, obiectivul, scopul si sa speram ca va fi si rezultatul programului de screening.
Fara panica, va rog! Daca, Doamne fereste, exista rezultate grave, se comunica imediat medicului de familie, medicului care a recoltat si, ceea ce este cel mai important, este perfect tratabil! Va multumesc!?
Interviu de Raluca Gireada