131.000 de firme risca sa fie declarate inactive
Firmele care nu si-au depus cel putin sase luni declaratiile de taxe si impozite si deconturile de TVA, nu functioneaza la sediul social declarat si se sustrag de la controlul fiscal vor fi declarate inactive fiscale peste numai cateva zile, cand va fi publicata in Monitorul Oficial ordonanta de guvern care reglementeaza Codul de procedura fiscala.
In aceasta situatie se regasesc, dupa spusele lui Sorin Blejnar, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), circa 131.000 de societati sociale, din totalul celor peste 600.000 care exista in Romania. Dupa ce firma le va fi declarata inactiva fiscal, patronii in cauza nu vor mai putea sa infiinteze vreodata o companie pe numele lor. Mai mult, firmele vor ramane si fara codul platitor de TVA, Fiscul urmarind sa preintampine furtul de identitate la evaziunea fiscala in acest domeniu. Lista neagra a agentilor economici inactivi va fi publicata pe site-ul ANAF. Masura a fost luata in conditiile in care multe firme erau infiintate cu scopul de a frauda, dupa care erau falimentate, iar patronii o luau de la capat, infiintand alte companii, in acelasi scop.
O alta modificare vizeaza operatiunile cu TVA. Astfel, din 25 mai, firmele care vor cumpara produse din statele UE nu vor mai plati trimestrial, ci lunar, taxa pe valoare adaugata aferenta acestor operatiuni. Seful ANAF spune ca prevederea vizeaza diminuarea fraudelor din domeniul taxelor intracomunitare
Pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, ANAF va obliga persoanele fizice care cumpara masini noi din strainatate sa solicite institutiei un certificat care atesta plata TVA, fara de care autovehiculul nu va putea fi inmatriculat, a mai spus Blejnar. In acest fel, Fiscul vrea sa-i depisteze pe cei care cumpara autovehicule din tarile intracomunitare si le inmatriculeaza in Romania fara sa achite TVA.