Primul liceu romanesc din Salaj
Colegiul National “Simion Barnutiu” (CNSB), prestigioasa unitate de invatamant, este una dintre cele trei institutii de invatamant liceal care se gasesc in orasul de la poalele Magurii. Liceul a fost infiintat de catre dr. Ioan Ossian, in 1919, ca prima institutie de invatamant din zona. Ctitorul acestei scoli, Ioan Ossian-martir al dictaturii comuniste din Romania, a fost si dascal si director al Liceului “Simion Barnutiu” timp de 21 de ani si s-a remarcat ca unul dintre cei mai cunoscuti oameni de scoala ai Salajului. Numele liceului a fost dat in memoria marelui revolutionar pasoptist, Simion Barnutiu, care a absolvit in 1820, in acest oras, cursurile scolii gimnaziale. Istoricul liceului se impleteste strans cu istoricul zonei si a comunitatii pe care a deservit-o in cei 89 de ani de la infiintare. De peste trei sferturi de veac, acest liceu reprezentativ al Tarii Silvaniei a propulsat mii de tineri spre invatamantul academic, de aceea nenumarate generatii de intelectuali se mandresc cu faptul ca au pasit pragul acestei scoli pe drept numita si unitate scolara etalon. Institutia a primit denimirea de “Colegiu National” in data de 1 septembrie 2004.
Valoare confirmata pe plan mondial
Rezultatele muncii depuse de catre dacalii competenti ai acestui colegiu, atat la clasa, cat si in cadrul orelor grupelor de excelenta, nu au intarziat sa apara, numarul elevilor promovati la faza nationala crescand an de an. Daca in anul scolar 2005-2006 numarul elevilor promovati la faza nationala era 13, in acest an scolar numarul a crescut la 24. Rezultate de exceptie s-au obtinut si pe plan international. Sa nu uitam de fostul elev al scolii, Constantin Nicolae Takacs, care a obtinut Medalia de Aur la olimpiada internationala de chimie, in iulie 2004 (Germania) sau de George Catalin Turcas, din clasa a XI-a C, profil matematica-informatica, elev care, la olimpiada internationala de matematica “China Western Mathematical Olympics” din noiembrie 2008, a obtinut Medalia de Argint.
Calitatea = misiunea scolii
Colegiul National “Simion Barnutiu” este o scoala, in care demersul educational de calitate si inzestrarea didactica moderna contribuie an de an la performante remarcabile. Avand in vedere traditia, valoarea corpului profesoral (peste 60% dintre profesori au gradul I didactic) si cerintele exprimate de parinti si comunitatea locala, Colegiul National “Simion Barnutiu” pregateste cu precadere elevii pentru obtinerea de performante la examenul de bacalaureat si admitere in invatamantul superior, dar si specialisti cu studii medii capabili sa se integreze la absolvirea liceului in activitati economice sau sociale, in conditiile economiei de piata. {intele strategice ale colegiului sunt: cresterea gradului de pregatire al elevilor prin asigurarea accesului la folosirea mijloacelor didactice moderne si performante; continuarea traditiilor privind cultura organizationala si formarea profesorilor pentru asigurarea calitatii in procesul de predare-invatare; cresterea gradului de integrare sociala a absolventilor prin dezvoltarea activitatilor de parteneriat. Nu in cele din urma, ar fi de mentionat faptul ca in urma evaluarilor RODIS, derulate de catre reprezentantii Inspectoratului Judetean Scolar, CNSB a obtinut calificativul maxim pentru toate domeniile.
Dotari europene prin proiecte eligibile
Pentru cei aproximativ 700 de elevi, CN SB Simleu Silvaniei dispune de 31 sali de clasa, cabinete de matematica, de limbi moderne, de istorie, de geografie, de consiliere in psihologie scolara, laboratoare de fizica, de chimie, de informatica, de biologie, doua sali de sport (baschet si volei), doua terenuri (handbal/fotbal), o pista de alergare. Aceasta institutie are sali specializate in predarea anumitor discipline, un micromuzeu de etnografie zonala, precum si o biblioteca cu peste 22.000 de volume si cu colectii de ziare, reviste. Spatiul bibliotecii a fost reamenajat in cursul anului trecut si organizat ca un modern centru de documentare si informare. Cititorii au aici acces la internet si se pot informa despre publicatiile existente in biblioteca, despre autori sau despre diferite teme prin intermediul programului informatic special pus la dispozitie de biblioteca. Prin proiecte de granturi scolare in valoare de aproape 400 milioane lei vechi au fost reutilate laboratoarele de fizica, chimie si biologie, demersul fiind sustinut si de catre primaria orasului. Sala profesorala a fost de asemenea reabilitata si transformata intr-un spatiu multifunctional, dotat cu mobilier nou si aparatura de ultima generatie.
Pe primul loc la proiecte si parteneriate europene
Colegiul “Simion Barnutiu”, care are cele mai multe parteneriate cu unitati scolare din judet, este unul dintre liceele carora li s-au recunoscut meritele deosebite in activitatea desfasurata in cadrul programelor europene. I-a fost acordata diploma de merit pentru rezultatele deosebite in managementul unitatii de invatamant, a obtinut titlul de “Scoala europeana”, pentru modul de gestionare a programelor europene.
Scoala este antrenata in proiecte de cooperare internationala inca din anul 2001. Pana in prezent s-au desfasurat mai multe parteneriate Socrate/Comenius. Este vorba de: “Tehnologia informatiei pentru scoala utilizand telefonia mobila” (2001-2002), cu parteneri din Republica Ceha, Grecia, Bulgaria, Romania; “Punti”- Bridges (2002-2004) cu parteneri din Belgia, Olanda, Cehia, Portugalia, Spania, Romania; “Dimensiunea europeana a profesiilor si toate aspectele pe care le comporta” (2002-2004), cu parteneri din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Romania; “Dezvoltare, design, invatare” (2003-2004) cu parteneri din Austria, Italia, Grecia, Slovacia, Romania; “Compararea sistemelor educationale europene prin studiul matematicii” (2003-2005), parteneri din Germania, Franta, Norvegia, Luxemburg, Romania; “Valorile olimpismului” (2004-2007) cu parteneri din Italia, Bulgaria, Romania. Colegiul National s-a remarcat si prin proiectele de mediu derulate in anul scolar 2006-2007. Astfel, a obtinut premiul I la concursul national “Made for Europe”, precum si pentru proiectul “Energia si impactul sau asupra mediului” (2006-2007). Pana la finele acestui an, colegiul simleuan coordoneaza un alt proiect de dezvoltare – “Stiintele naturii prin experimente si dialog european” – la care participa institutii de invatamant din sapte tari europene.
Elevii – monitorizati prin “TeleCatalog”
“TeleCatalog” este o aplicatie informatica prin intermediul careia se asigura o cat mai buna colaborare intre partenerii implicati in procesul educational: scoala-elev-familie. Aplicatia permite accesul parintilor la informatii privind notele si absentele elevilor, utilizand internetul, precum si realizarea de rapoarte privind activitatea scolara a elevilor (evolutia absentelor pe perioade determinate pe clase, elevi sau materii; evolutia pe discipline a tuturor elevilor din scoala, diagrame in functie de medii, de absentele elevilor, de numarul de corigenti pe scoala, calcul facil de medii la sfarsit de semestru sau an scolar, studiul comparativ al claselor etc.).
PLANUL DE SCOLARIZARE PENTRU CLASA a IX-a IN ANUL SCOLAR 2009-2010
FILIERA TEORETICA
Profil umanist
– Specializarea Filologie, intensiv limba engleza: 28 locuri (1 clasa) sectia romana.
– Specializarea Filologie : 28 locuri (1 clasa) sectia maghiara.
Profil real
– Specializarea Matematica – Informatica, intensiv limba engleza: 28 locuri (1 clasa) sectia romana.
– Specializarea Matematica-Informatica: 28 locuri (1 clasa) sectia maghiara.
– Specializarea Stiinte ale Naturii : 28 locuri (1 clasa), sectia romana.
FILIERA TEHNOLOGICA
Profil servicii
– Specializarea Tehnician in activitati economice: 28 locuri (1 clasa) sectia romana.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la: str. 1 Decembrie 1918, nr. 49/B, t,elefon: 0260-678235, fax 0260-678372, e-mail: secretariat@colegiu-simleu.ro