Export record pentru Sălaj: peste 850 de tone de carne de oaie şi capră, livrate în Europa, Iran şi Algeria
Judeţul Sălaj începe să conteze tot mai mult pe harta exporturilor agroalimentare ale României. Singura companie din judeţ care exportă carne a trimis, în 2025, peste 850 de tone de carne şi organe de ovine şi caprine în ţări din Europa, dar şi în Iran şi Algeria, potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj.
Aproape jumătate din cantitatea totală a ajuns în Bulgaria, iar restul transporturilor au luat drumul Greciei, Italiei şi Algeriei, a precizat directorul instituţiei, Mircea Martin, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
„Anul acesta a fost unul excelent pentru noi. Avem abator propriu, astfel că livrăm carne tranşată, nu animale vii. Colaborarea cu partenerii din Bulgaria ne-a adus rezultate foarte bune – am livrat peste 400 de tone de carne acolo. Avem şi o fermă proprie unde îngrăşăm oile, dar colaborăm şi cu numeroşi fermieri din Sălaj şi judeţele vecine”, precizează Adriana Chende, managerul companiei Ovine Sălaj.
Succesul exporturilor de carne este completat de un alt produs apreciat peste hotare: mierea de albine. O unitate de procesare locală a reuşit să trimită loturi consistente în Germania şi Italia, confirmând potenţialul apiculturii sălăjene.
„Sălajul prinde tot mai multă vlagă economică. Avem unităţi care reuşesc să exporte cantităţi semnificative de produse, de la carne la miere. Toate loturile au fost verificate, certificate şi nu am avut nicio alertă sau produs respins din cauza neconformităţilor”, a subliniat Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj.
Cu exporturi în creştere şi parteneriate consolidate în Europa şi Africa de Nord, Sălajul demonstrează că tradiţia zootehnică şi calitatea produselor locale pot deschide drumuri noi pe pieţele internaţionale.
