Si-au… amintit despre muzeu
Sute de zalauani, de la copii de-o schioapa si pana la venerabili reprezentanti ai varstei a treia, s-au perindat, la sfarsitul saptamanii trecute, pe la Muzeul Judetean de Istorie si Arta, unde, timp de patru zile (de joi, pana ieri, duminica), s-au desfasurat Zilele Muzeului. Dupa cum preciza directorul institutiei, Alexandru Matei, acest moment de celebrare a muzeului de Zalau nu a fost ales deloc intamplator, vineri, 15 mai, fiind si ziua in care s-au implinit 58 de ani de la infiintarea, in 1951, a acestui asezamant cultural.
Prima zi de sarbatoare, poate si cea mai importanta, a fost dedicata, cu precadere, celor care, de-a lungul celor 58 de ani de existenta a muzeului, si-au pus amprenta asupra activitatii institutiei. 90 de nume au fost trecute, in acest sens, in revista de actualul director al muzeului zalauan. O mare parte din aceste nume au avut corespondent in fosti sau actuali muzeografi, prezenti joi seara la muzeu, incarcati de emotie. In dreptul altor nume, insa, au fost marcate absente, fie pentru ca destinul i-a purtat pe posesorii lor departe de Zalau si, astfel, ei n-au mai putut ajunge la aceasta sarbatoare, fie pentru ca, pur si simplu, ei nu mai sunt printre noi. Printre marii absenti, incadrat, din pacate, in cea de-a doua categorie, s-a numarat si cel caruia i se datoreaza mare parte din ceea ce este, astazi, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau: Vasile Lucacel, primul director al institutiei. Actualii lucratori ai muzeului le-au pregatit invitatilor si o surpriza, constand intr-o inedita expozitie de afise realizate, de-a lungul timpului, aici, dar si o ampla colectie de imagini surprinse pe filmul fotografic, in cei aproape 60 de ani de existenta a institutiei, pe santiere arheologice, la vernisaje ori, pur si simplu, in timpul activitatii de zi cu zi a muzeografilor. Totul sub genericul “Amintiri despre muzeu”. N-au lipsit nici interludiile artistice, reprezentate de recitaluri de muzica si dansuri medievale oferite de copiii din cadrul trupei “Andrada”, de la scoala din Treznea, dar si mostra de talent in interpretarea muzicii clasice la mai multe intrumente, oferita de eleva Kovari Aranka, acompaniata de tatal sau Kovari Lasylo, profesor la Liceul de Arta “Ioan Sima”.
Cu poneiul la muzeu
Incepand cu a doua zi de sarbatoare (vineri, 15 mai), direct vizat de activitatile organizate de muzeu a fost publicul larg, pentru care au fost pregatite o serie de… surprize in aer liber. Astfel, pana duminica, inclusiv, cei ce au trecut poarta muzeului nu numai ca au putut vizita gratuit expozitiile de aici, dar au avut si ocazia de a asista, pana tarziu in noapte, la prezentari de moda, vizionari de filme, concerte si spectacole de teatru. Cei mai favorizati in tot acest amalgam de activitati au fost copiii, pentru care organizatorii au pus la dispozitie o trasurica trasa de ponei, si care au fost antrenati in tot soiul de ateliere de creatie (desen, sculptura…).
Cel mai important este ca aceasta deschidere a Muzeului Judetean catre public va continua. “Vrem sa le aratam oamenilor ca muzeul nostru este o institutie vie, nu un simplu depozit de pietre”, ne-a declarat directorul Alexandru Matei, precizand ca, periodic, de-acum inainte, aici vor fi organizate activitati prin care vizitatorii, in special cei mai tineri, copiii, sa fie atrasi spre acest gen de institutii.