Perele sunt printre primele fructe cultivate pe pamant. Mai intai perii au crescut spontan la poalele muntilor Himalaya, in urma cu 6000 de ani. Apoi au fost cultivati si a inceput raspanditea lor gradata in Asia si pe continentul european, avand un loc privilegiat in gradinile regale. Se spune despre pere ca aduc in sufletul fiintei umane blandete si iertare, fiind recomndate in alimentatie persoanelor cu porniri colerice, care se enerveaza foarte usor.
Calitati vindecatoare
Despre valoarea terapeutica a acestor fructe nu s-a stiut multa vreme mai nimic. Studii recente au aratat insa ca perele se disting prin cateva calitati vindecatoare, rar intalnite la alte alimente, fiind exceptionale in tratarea afectiunilor renale si urinare, a bolilor cardio-vasculare, precum si in intoxicatii si in bolile care apar pe fondul deficientelor imunitare.
Litiaza renala
Se consuma zilnic, vreme de doua-trei saptamani , cate un litru sau doi de suc de pere. Acest remediu nu numai ca dizolva si marunteste pietrele, ci si favorizeaza eliminarea lor prompta , prin marirea diurezei. De altfel, perele sunt un excelent stimulent al activitatii rinichilor, fiind folosite si in scop profilactic, impotriva litiazelor de orice fel.
Hipertensiune, aritmie cardiaca, boli cardiovasculare
Un consum ridicat de polifenoli (substante organice prezente mai ales in fructe) este in stransa legatura cu aparitia bolilor vasculare. Perele si piersicile sunt cele mai bogate in aceste substante naturale, mai ales cand nu sunt tratate cu pesticide. Persoanele cu predispozitie la astfel de afectiuni sau la care bolile cardiovasculare sunt deja instalate, ar trebui sa consume in acest sezon mari cantitati din aceste fructe, in special pere netratate chimic.
Anemia
Se consuma zilnic minimum un kilogram de pere ca atare sau sub forma de nectar. Pe langa faptul ca sunt bogate in fier, stimuleaza hematopoeza, adica procesul de formare a globulelor rosii.
Infectii asociate cu febra, deficiente imunitare
Se face o cura de una-doua saptamani cu nectar de pere, din care se consuma minim un litru pe zi. Aceste fructe favorizeaza productia de celule cu rol imunitar, amelioreaza starile febrile, hranesc organismul, ajutandu-l sa lupte cu boala.
Colita de putrefactie
Colita de putrefactie, este eliminata intr-o saptamana cu urmatorul tratament: inaintea fiecareia dintre cele trei mese principale se consuma cate o jumatate de kilogram de pere proaspete. Regimul alimentar in aceasta perioada si doua luni dupa tratament va fi exclusiv lacto-vegetarian, fara nici un fel de carne si fara oua.