Acest sistem de ingrasare este cel mai economic si se face pe pasunile naturale sau cultivate, in scopul obtinerii mieilor pentru carne la varsta de 7-9 luni. Sistemul se practica in zonele de deal sau de munte. Pasunatul incepe la varsta de 3-4 luni, atunci cand mieii au o greutate minima de 15 kilograme.
Faza de ingrasare propiu-zisa dureaza 4-5 luni, perioada in care trebuie asigurata in medie cinci kilograme de masa verde pe cap, pe zi la inceputul perioadei si sapte kilograme pe cap, pe zi la sfarsitul acesteia. Este necesar ca pasunatul sa se faca rational, pe parcele, in reprize de 3-5 zile, in functie de productia pajistii si de marimea turmei, numai pe timp racoros, dimineata si seara. Finisarea ingrasarii se face folosind pasunile naturale valoroase, miristi sau otava. Daca aceste conditii lipsesc, se administreaza concentrate timp de 3-4 saptamani. Apa trebuie asigurat prin amenajarea surselor naturale, evitandu-se baltirile in apropierea locului de adapare. Pentru odihna in timpul zilei sau pentru zilele foarte calduroase se vor folosi umbrarele naturale pe cat posibil, cu o buna circulatie a aerului. Cu o luna inainte de livrare se face tunsul.