In sase luni, peste 100 de falimente si 700 de radieri
Criza financiara face ravagii in randul micilor intreprinzatori din judetul Salaj, numarul afacerilor care intra in procedura falimentului fiind in crestere continua. Potrivit informatiilor furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Salaj, daca in intervalul octombrie 2007-martie 2008, 27 de societati au disparut din peisajul economic local, din octombrie 2008, cand criza a debutat oficial si in Romania, si pana in martie 2009, numarul acestora a crescut de patru ori, ajungand la 113.
Cel mai mare salt a fost inregistrat in luna martie a acestui an, cand s-au inregistrat 31 de falimente, fata de nici unul in aceeasi luna din 2008. Mai mult, daca intre octombrie 2007-martie 2008, toate afacerile falimentare au apartinut societatilor cu raspundere limitata (SRL), in ultimele sase luni, printre ghinionistele rapuse de criza s-au numarat o societate cooperativa (SC), o societate pe actiuni (SA) si doua societati in nume colectiv (SNC).
Nici la capitolul radieri, statisticile nu sunt mai roz. Intre octombrie 2008 si martie 2009, 700 de agenti economici (persoane fizice, persoane juridice si cooperative) au fost radiati de la ORC Salaj, fata de 387 in perioada similara de acum un an. Mai mult de 70% dintre firmele radiate erau inscrise pe persoana juridica.
Luand in calcul impozitul forfetar, proaspat introdus de catre guvernanti, este de asteptat ca numarul firmelor care dispar de pe piata sa creasca si mai mult. Nu de alta, dar societatile care nu reusesc sa obtina un profit consistent, nu vor rezista birului de 500 de euro pentru un venit total de pana la 52.000 de lei ori de 1.000 de euro, pentru venituri cuprinse intre 52.001 si 215.000 de lei.
Ministrul pentru IMM, comert si mediu de afaceri, Constantin Nita, a declarat ca ^va fi un an foarte greu si vor fi multe IMM-uri care vor da faliment. Undeva intre 30 si 40% vor avea probleme^.
La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri sunt de parere ca 50% dintre IMM-uri risca sa dispara de pe piata din cauza dificutatilor economice si in lipsa unor masuri concrete de sprijinire a intreprinderilor romanesti. ^Efectele crizei le vor resimti mai ales firmele mici, a caror activitate depinde in foarte mare masura de companiile multinationale. O parte dintre acestea din urma si-au redus partial activitatea ori s-au inchis pentru cateva luni, motiv pentru care firmele mici nu mai primesc aceleasi comenzi^, opineaza Florian Ignat, directorul Camerei de Comert si Industrie Salaj.
Mai putine firme noi
In timp ce tot mai multe societati trag obloanele, salajenii nu se mai inghesuie sa infiinteze afaceri. In primul trimestru din 2008, 462 de noi firme au aparut pe piata, pentru ca in trei luni din acest an, numarul acestora sa fie mai mic cu 59. Doar in ianuarie trendul este ascendent (cu 16 mai multe firme), in februarie si martie scaderea inregistrata in evidentele ORC Salaj fiind de 36, respectiv 39.