Ministrul Sănătăţii a anunţat că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic. „Prin noua lege incercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool”, a spus ministrul Sănătăţii.
Vasile Cepoi a precizat insă că este vorba despre proiectul legii sănătăţii, aflat in curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politică.
„Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic şi, aşa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca şi berea cu alcool să intre in această categorie”, a mai spus ministrul Sănătăţii. Introducerea taxei pe fast food a mai fost in atenţia autorităţilor şi in 2011, insă, după mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanată, pe motiv că este foarte greu de implementat.
Ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, declara in aprilie 2011 că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect in acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărand intr-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat.
Ministerul Sănătăţii intenţiona atunci să introducă taxa pe fast food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.
Patronatele atenţionau insă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creşterea preţului alimentelor in medie cu peste 20 la sută, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi, respectiv 20 la sută din personalul din industria alimentară.