Fotbalul sălăjean este în doliul. Grigore Pășcuță, cel care era considerat una dintre legendele fotbalului sălăjean, a încetat din viață în noapte de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 64 de ani.

„Cu profundă tristețe am primit vestea trecerii în neființă a unuia dintre cei mai emblematici fotbaliști ai județului Sălaj. În aceste momente grele, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerare și să exprimăm întreaga noastră compasiune pentru pierdea suferită. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Cu profund regret, colectivul AJF Sălaj”, este mesajul postat de Asociația Județeană de Fotbal. De altel, președintele AJF Sălaj, Daniel Sabou, a și precizat la un moment dat că Grigore Pășcuță a fost ca un al doilea tată pentru el, luându-l sub aripa sa la vârsta de 17 ani, în momentul în care Sabou a venit de la Bistrița la Armătura Zalău.

Originar din localitatea Muncel, comuna Cristolț, Grigore Pășcuță a început fotbalul la vârsta de 17 ani, la o echipă de juniori din Maramureș, SUT Baia Mare, iar după un sezon a ajuns în Divizia C (actuala Liga a III-a), la Minerul Băița. „Era un lucru deosebit să evoluezi la acea vârstă ca junior la o echipă de Divizia C”, ne-a mărturisit regretatul Pășcuță într-un interviu realizat în 2017, în momentul retragerii sale din fotbal.

După doi ani la Minerul Băița, Pășcuță a revenit în Sălaj, evoluând la Armătura Zalău din 1979 până în anul 2000. În această perioadă, fosta legendă a fotbalului sălăjean a evoluat câteva sezoane și sub formă de împrumut și la echipele Minerul Sărmășag și Silvania Cehu Silvaniei. Pășcuță a evoluat în peste 300 de partide la nivelul Diviziei B, iar printre partidele memorabile se numără și cea din 1989, din 16-imile Cupei României cu Universitatea Craiova, când Armătura a câștigat la Zalău cu scorul de 4 – 1. La vârsta de 41 de ani, „Grig” cum îl alintau apropiații, s-a retras din fotbalul profesionist, dar a continuat să evolueze la nivelul ligilor județene până la vârsta de 57 de ani, punând ghetele în cui în anul 2017, după un joc între Cetatea Buciumi (unde Pășcuță evolua la acea vreme) și Flacăra Halmășd.

Baza sportivă din Buciumi îi poartă numele

Grigore Pășcuță locuia de ani buni în comuna Buciumi, echipa Cetatea Buciumi fiind și ultima la care a activat fostul mare fotbalist. În semn de apreciere pentru toată activitatea sa, primarul comunei, Eugen Lazăr, a decis împreună cu consilierii locali ca baza sportivă din comună să poarte numele lui Grigore Pășcuță. Momentul a fost marcat în cadrul unui eveniment desfășurat în toamna anului trecut, la care au fost prezente atât autoritățile locale, cât și prieteni și foști colegi ai regretatului fotbalist.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Grigore Pășcuță.