Ministerul Sănătății propune restricționarea vânzării sucurilor și a alimentelor nesănătoase în școli. Instituția a lansat în dezbatere publică un ordin în acest sens, care vizează vânzarea băuturilor îndulcite, a răcoritoarelor și a energizantelor în unitățile de învățământ, permițând doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată.

În plus, după aproximativ 16 ani, se actualizează și lista alimentelor nerecomandate elevilor, punându-se accent pe produse mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, sare și grăsimi. 

Documentul propune măsuri clare pentru încurajarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și promovează un viitor mai sănătos.

Printre produsele pe care Ministerul Sănătății vrea să le interzică se numără cele cu conținut ridicat de zahăr (peste 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g). Drept urmare, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite nu vor mai fi disponibile în școli.

De asemenea, băuturile tip milkshake și iaurturile cu multe arome și zahăr nu vor mai face parte din oferta școlară.

Vor fi încurajate opțiuni sănătoase, precum fructele proaspete, legumele și iaurturile simple.

Alimente nerecomandate pentru comercializarea în spațiile de învățământ preuniversitare

Proiectul pus în dezbatere publică conține o listă a alimentelor care nu sunt recomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ preuniversitare, printre care: alimente cu conținut mare de zaharuri, alimente cu conținut mare de grăsimi, alimente cu conținut mare de sare, băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi, băuturi calde tip cafea sau ceai instant, băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi, alimente neambalate, alimente neetichetate.