Noul Parlament al României, ales la alegerile din 1 Decembrie, se va reuni vineri, 20 decembrie, de la ora 14.00. Atunci, fiecare deputat și senator validat de Biroul Electoral din fiecare circumscripție județeană va depune jurământul de credință și, implicit, își va începe munca în forul Legislativ al Statului pentru următorii patru ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 11 decembrie, decretul privind convocarea noului Parlament al României.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, marţi, date statistice despre parlamentarii aleşi la 1 decembrie. Potrivit acestor date, 101 de senatori şi deputaţi sunt femei. 29 de parlamentari au mai puţin de 35 de ani, un deputat AUR având chiar mai puţin de 25 de ani. 24 de parlamentari, din care 12 la Senat şi 12 la Camera Deputaţilor, au peste 65 de ani.

Sălajul va avea în noul Parlament al României șase parlamentari – patru deputați și doi senatori: Sereș Deneș (24.822 de voturi – UDMR), Ionel Ciunt (21.159 voturi – PSD), Lucian Bode (18.574 de voturi – PNL), Lucian Mușat (12.949 de voturi – AUR), Liviu-Iulian Fodoca şi Paul-Ciprian Pintea (4.984 de voturi – ambii pe lista POT).

Însă, până la depunerea jurământului, deputații și senatorii vor trece (sau nu) testul validării mandatelor de către comisii special constituite: una la Camera Deputaților, formată din 30 de deputați, și alta la Senat, compusă din 15 senatori.

Aceste comisii au responsabilitatea de a propune validarea, invalidarea sau amânarea validării mandatelor în cazurile unde există suspiciuni legate de respectarea legislației electorale.

Care partide intră la guvernare

Concomitent cu pregătirile pentru validarea noului Parlament, au loc negocierile pentru formarea noului Guvern al României. Potrivit informațiilor publice de până acum, patru partide încearcă să formeze o coaliție care să guverneze în această perioadă frământată în plan politic, economic și social: PSD, PNL, USR și UDMR.

Este cert că ceea ce s-a întâmplat cu alegerile prezidențiale a determinat partidele să schimbe strategiile de acțiune politică. Pe surse, a apărut și configurația noului Guvern.

PSD ar urma să aibă şapte ministere, PNL- patru ministere, USR – trei ministere şi UDMR – două ministere. Varianta a fost confirmată vineri de prim-vicepreşedintele social-democraţilor, Sorin Grindeanu, la Radio România Actualități.

Șeful Guvernului va fi tot Marcel Ciolacu.

Structura viitorului Guvern, pe surse:
Prim-ministru PSD – Marcel Ciolacu; iar vicepremieri de la fiecare partid din coaliție – Kelemen Hunor, Sebastian Burduja, Ionuț Moșteanu, Marian Neacșu.
PSD: Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu, Ministerul Agriculturii – Florin Barbu,
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila; Ministerul Apărării – Angel Tilvar; Ministerul Digitalizării- Bogdan Ivan.
PNL: Ministerul Energiei – Sebastian Burduja, Ministerul de Finanțe – Daniel Nazare, Ministerul Justiției – Alina Gorghiu, Ministerul de Externe – Luminița Odobescu; Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu.
USR: Ministerul Educației – Ștefan Pălărie; Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea,
Ministerul Culturii – Iulian Bulai.
UDMR: Ministerul Dezvoltării – Attila Cseke, Ministerul Mediului – Tanczos Barna.

De remarcat în această variantă apărută în spațiul public este că PNL l-a ”sacrificat” pe Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, al cărui nume nu se mai regăsește în structura noului Guvern. De asemenea, încă nu s-a vehiculat un nume pentru Ministerul Muncii care, cel mai probabil, va rămâne la PSD.

Experiența și realizările miniștrilor consacrați ai UDMR la Mediu și Dezvoltare – Tanczos Barna și Cseke Attila – îi califică drept desemnați ai UDMR să se întoarcă la șefia celor două instituții importante. Iar liderul formațiunii se va întoarce în funcția de vicepremier.

Noul Guvern ar putea fi votat de parlament până de Crăciun. Acesta va stabili calendarul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în luna mai.