Episcopul Sălajului Petroniu, implicat în scandalul penal care ține primele pagini ale presei de la arestarea fostului vicar al Episcopiei Sălajului, preotul Ionuț Pop, a depus cerere de retragere din funcție.

Informația a fost dată publicității de oameni ai parohiilor care, de ani de zile, s-au simțit obligați să ceară enoriașilor bani să acopere solicitările deja ex-episcopului Petroniu.

”Nu numai copiii primesc cadouri de Sfântul Nicolae! Toți credincioșii din Episcopia Sălajului primesc de Sfântul Nicolae vestea că rugăciunile lor au fost ascultate și că Episcopul Petroniu nu mai este al Sălajului, acesta retrăgându-se din funcție. Sărbători cu bucurii și cu fericire tuturor credincioșilor din Zalău, din Sălaj și din România”, a scris pe pagina sa de socializare un angajat al unei biserici din Zalău.

Joi, la Mitropolia Clujului s-a întrunit Sinodul pentru a lua act de retragerea lui Petroniu și pentru a decide în consecință.

Surse neoficiale spun că locul Episcopului Petroniu ar urma să fie ocupat de Preasfințitul Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, sau de Arhimandritul Benedict Vesa, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La Episcopia Sălajului nu a răspuns nimeni la datele de contact publicate pe site pentru a obține un punct de vedere oficial.

Cert este faptul că fostul vicar Ionuț Pop, cel care a stat în arest preventiv, ulterior fiind plasat sub control judiciar, a făcut o serie de acuzații și dezvăluiri din interiorul Episcopiei. Organele de cercetare sunt în măsură să verifice în ce măsură acestea se confirmă sau pot fi probate.

Dosarul în care Ionuț Pop este cercetat pentru delapidare, cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune și fals în înscrisuri, fapte prin care ar fi cauzat un prejudiciu de 3 milioane de lei, a fost mutat la Cluj.

De la arestarea sa preventivă, succesiv, au fost dezvăluite o serie de informații despre zeci de imobile deținute de fostul Episcop Petroniu, vacanțe de lux și modul în care preoții sălăjeni trebuiau să cotizeze la prea-binele mai marilor Bisericii Ortodoxe sălăjene.

Angajări fictive la episcopie și salarii plătite pe bune, din bani publici?

Acuzații grave au fost aduse Episcopiei Sălajului, după ce fostul vicar a intrat în atenția procurorilor. Mai multe persoane ar beneficia de salarii, plătite din bani de la Consiliul Județean Sălaj, fără a fi angajate, în realitate. Cel puțin, asta susține avocatul preotului Ionuț Pop.


“În calitate de avocat al preotului Ionuț Pop, am reușit să documentez un număr de 33 angajați neclericali ai Episcopiei Sălajului, pentru care lunar Consiliul Județean Sălaj a suportat suma de 3.300 RON/angajat, rezultând un total de 108.900 lei lunar, bani care au intrat în contul Episcopiei Sălajului. Aceștia sunt bani publici! Ulterior, acești angajați au fost repartizați către cele trei protopopiate: respectiv protopopiatul Zalău, protopopiatul Șimleu și protopopiatul Jibou. Dacă organele judiciare doresc în mod real să lămurească cu adevărat neregulile de la Episcopia Sălajului, le invit să audieze toate persoanele care au avut calitatea de angajat neclerical al Episcopiei Sălajului, pentru a vedea dacă într-adevăr au prestat activitatea pentru care au fost plătiți și dacă au încasat efectiv sume cu titlu de salariu. Au fost angajați muzeografi, bibliotecari, supraveghetor muzeu, în contextul în care nu există muzeu al episcopiei. A fost, de asemenea, angajat un număr de patru paznici, gestionar, magazioner, îngrijitori, casieri arhivari, doi conducători auto si, dacă este să ne imaginăm ce presupune activitatea acestora, putem constata sau considera că la Episcopia Sălajului era o forfotă foarte mare cu acești 33 de angajați deodată la serviciu, în fiecare zi. Menționăm că deținem probe pentru cele afirmate”, a declarat avocatul Bogdan Ilea.

Anual, prin Legea bugetului de stat, sunt stabilite atât cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical, precum și numărul maxim de contribuţii finanţate pentru fiecare județ în parte. În ceea ce privește repartizarea posturilor pe culte, aceasta se face prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
Potrivit legislației în vigoare, plata sprijinului pentru completarea drepturilor salariale ale personalului neclerical din unităţile de cult din ţară este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele consiliilor județene. Sumele pentru salarizarea acestei categorii de personal sunt decontate către toate unitățile de cult prin bugetul Consiliului Județean, în baza documentelor depuse de culte. Altfel spus, Consiliul Județean Sălaj este un intermediar între banii care vin la bugetul județului cu această destinație clară, din bugetul național, și destinatarii sumelor. Responsabili pentru modul de cheltuire a banilor alocați unităților de cult pentru plata personalului neclerical sunt beneficiarii.

Vacanțe exotice pentru Episcop și Vicar?

Șirul acuzațiilor este, cum spuneam, cât un pomelnic. „Episcopul Sălajului a construit casa arhierească fără știrea Patriarhiei deoarece era construită pe numele său. Există dovezi directe și clare în acest sens. Acesta deține un număr de aproximativ 49 de imobile pe persoană fizică. Mai deține, de asemenea, alte imobile prin interpuși. A deținut pe persoana fizică mai multe autoturisme de lux: Mercedes CLS, Mercedes S class, Audi”, susține avocatul Bogdan Ilea.

Într-un alt comunicat de presă, avocatul a adus în discuție numeroasele excursii de lux care s-ar fi desfășurat pe banii episcopiei.

„Fiind mandatat de preotul Pop Ionuț, în calitate de apărător ales ale acestuia, sunt în măsură să aduc la cunoștința publicului faptul că într-o perioadă de câțiva ani a fost nevoit să îl însoțească pe Episcop în mai multe excursii externe. De menționat ca Ierarhii au nevoie de avizul Patriarhiei pentru a se deplasa în străinatate, pe baza unor invitații și strict în scopul unor activități specifice: întâlniri, conferințe etc . Deplasările au fost făcute civil, fără știința Patriarhiei. Am documentat cu înscrisuri, până în prezent, aproximativ 57 de excursii externe, toate fiind plătite din banii episcopiei, iar în aceste excursii s-a deplasat conducătorul episcopiei, împreună cu vicarul. Destinațiile alese sunt toate exotice: Miami, Seychelles, Bahrain, Dubai, Abu Dhabi, Corea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Bahamas etc. ( există documente pentru toate deplasările). Deplasările erau achitate din fonduri ale Episcopiei. Acestea însumează aproximativ 92.000 de euro din datele deținute până în prezent.

Ar mai fi de menționat că, de fiecare dată, pentru a preveni un refuz al vicarului de a-l însoți, acesta era amenințat cu o posibilă schimbare din funcție și pierderea inclusiv a parohiei Sf. Nicolae din Zalău. Mai există și alte excursii care urmează a fi documentate. Așteptăm ca preotul Pop Ionuț să fie audiat de organele competente. De asemenea primim semnale că și alți preoți din Sălaj doresc să dea declarații despre nereguli”, spunea avocatul Bogdan Ilea, la scurt timp după reținerea clientului său.

Vă reamintim, am încercat să obținem o poziție oficială din partea Episcopiei Sălajului, pentru o corectă informare.

„Privitor la solicitarea dumneavoastră  de a oferi un punct de vedere la  acuzele aduse în spațiu public de către avocatul Bogdan Ilea, vă facem cunoscut faptul că urmărirea penală este o fază procesuală nepublică, astfel încât din respect față de principiile elementare ale justiției înțelegem să nu comentăm în niciun fel alegațiile formulate și răspândite în spațiul public de o persoană interesată într-un dosar penal, prin intermediul avocatului său”, a fost răspunsul primit din partea  Episcopiei.