Pentru a recupera datoriile din taxe și impozite, Fiscul va putea pune poprire și împotriva asigurărilor de viață de orice tip și a altor produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România.

Potrivit legii, în acest moment, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale rău-platnicului. Autoritatea de Supraveghere Financiară este obligată să furnizeze toate informațiile legate de asigurările și plasamentele financiare deținute de români până la 31 iulie 2025.

Potrivit datelor publicate de economica.net, la finalul anului trecut, în România existau în jur de 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață. Nu toate vor putea face însă obiectul popririi din simplul motiv că nu toate au și o componentă de acumulare sau de investiții.

Există și polițe simple de viață, care presupun doar plata unei indemnizații pentru familia celui asigurat, în caz de deces sau invaliditate permanentă. Pe de altă parte, fondurile de investiții au atins, în anul 2024, un nivel record de participanți, în condițiile în care peste 700.000 de români investesc în acest mod. În total, cel puțin 2-2,5 milioane de oameniu sunt vizați de schimbarea legislației în ceea ce privește popririle făcute de ANAF.

După ce proiectul de ordin de transparență în recuperarea creanțelor va intra în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trebui să pună la dispoziția ANAF, până la data de 31 iulie 2025, toate informațiile legate de existența unor polițe de asigurare de viață, valoarea existentă în sold, stadiul în care se află acestea, dacă au fost sau nu făcute trageri parțiale, dacă a fost sau nu încasată polița de asigurare.