Principalul corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență Zalău va fi reabilitat și extins, pentru a putea găzdui un Bloc Operator nou, cu 14 săli de operație.
Valoarea proiectului, care va fi finanțat în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, se ridică la 323.972.309 lei (fără TVA).
Principalii indicatori tehnico-economici și devizul general al lucrărilor au primit aprobarea consilierilor județeni sălăjeni în ședința din 27 noiembrie.
Actualul Bloc Operator de la Spitalul Județean are 5 săli de operație. A fost dat în funcțiune în anul 1979, astfel că „echipamentele și infrastructura sunt învechite și depășite din punct de vedere tehnologic și funcțional”.
Prin această investiție la corpul C9 al unității medicale, corpul principal de spitalizare, se propune construirea unei clădiri noi pe amplasamentul actualului corp C 10 și al Serviciului Județean de Ambulanță, care va fi mutat într-o nouă locație, la ieșirea din Zalău, la fosta Vila Vlad. Noua clădire, construită în extinderea corpului C9, va avea blocuri operatorii cu 14 săli de operație, secție ATI, bucătărie, cantină, spălătorie, sterilizare, zonă administrativă, spații de depozitare.
„La momentul actual, deși clădirile Spitalului Județean de Urgență Zalău au fost reabilitate de-a lungul timpului printr-o serie de proiecte, din diferite surse de finanțare, blocul operator existent, situat în corpul C7 al unității sanitare, nu a fost reabilitat de la momentul dării în funcțiune, în anul 1979, și se află așadar într-o stare avansată de degradare. Acesta are în componența sa 5 săli de operație, ale căror spații anexe și circuite medicale nu îndeplinesc cerințele impuse de Ordinul nr. 914 din 26 iulie 2006, numărul sălilor de operație fiind mult subdimensionat”, explică administrația județeană.
Conform reglementărilor în vigoare, dimensionarea blocului operator, respectiv determinarea numărului necesar de săli de operaţie, se face prin raportare la numărul de paturi din secţiile şi compartimentele cu profil chirurgical care îl utilizează: o sală de operaţie pentru 30-35 de paturi chirurgicale. Având in vedere structura actuala a spitalului și necesitatea de a aloca o sală de operații pentru urgențe și o sală dedicată pentru intervențiile septice, prin proiect se vor crea 14 săli de operație, dotate corespunzător.
„Deoarece nu se poate realiza reabilitarea/modernizarea acestuia la standarde europene în locația
actuală, se propune relocarea blocului operator și a secției ATI într-un corp de clădire ce va fi construit
ca o extindere a corpului C9, pe amplasamentul corpului C10 și a Serviciului de Ambulanță Județean,
clădiri propuse spre demolare”, adaugă reprezentanții Consiliului Județean.
Mai multe săli de operație permit desfășurarea simultană a mai multor proceduri chirurgicale, ceea ce poate crește eficiența și flexibilitatea programării. În plus, un număr sporit de săli poate reduce timpul de așteptare pentru intervenții și poate contribui la gestionarea mai eficientă a cazurilor de urgență și la tratarea unui număr mai mare de pacienți în timp util. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra satisfacției pacienților și poate salva vieți în cazuri de urgență.