Mediul public, privat şi academic vor colabora pentru dezvoltarea sectorului IT în reședința de județ, după ce Primăria Municipiului Zalău a aderat la cel mai important cluster IT din România
Municipalitatea a devenit membru catalizator al Asociației „CLUJ IT”, ceea ce atrage câteva beneficii pentru Zalău. În primul rând, este vorba de acces extins la bazele de date si alte resurse informaţionale deţinute de Asociaţie – studii, informaţii şi consultaţii de specialitate (consultanţă în management, realizarea de studii de piaţă şi marketing, consultanţă în dezvoltarea pieţelor, creşterea productivităţii, dezvoltarea produselor, implementarea de sisteme de management prin pregătirea procedurilor şi politicilor, certificarea şi organizarea de audituri, promovarea vânzărilor, stimularea şi facilitarea transferului tehnologic, asistenţă în obţinerea de fonduri pentru dezvoltare, promovarea parteneriatelor şi creşterea bazei de clienţi şi furnizori). În al treilea rând, Primăria participă la şedinţele Adunării Generale a Asociaţiei, va putea pune în discuţie şi dezbatere problemele care interesează domeniul sau bunul mers al Asociaţiei. Și nu în ultimul rând, Municipiul Zalău poate beneficia de serviciile oferite de Asociaţie contra cost, prioritar şi/sau în condiţii mai favorabile decât membrii de alte categorii, respectiv decât terţii nemembri ai Asociaţiei.
”Clusterul reprezintă o formă de asociere între persoane juridice care presupune cooperarea între întreprinderi mici și mijlocii/antreprenori, pe de o parte, universități, instituții și autorități publice, pe de altă parte. Este o forță spre sectorul de inovativitate și are drept scop stimularea activității de inovare, prin promovarea interacțiunii susținute între membrii săi și prin contribuția efectivă la cercetare, dezvoltare, inovare, transferul tehnologic, networking și diseminarea de informații între membri”, se mai precizează în informarea Primăriei Zalău.
Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţată în octombrie 2012, care numără în prezent peste 100 de membri: peste 80 de companii IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 150 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare şi organizaţii catalizator. Iniţiativă a mediului de afaceri, clusterul urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT și a vizibilităţii industriei de IT româneşti, precum şi poziţionarea României ca un hub digital inovator, cu impact regional şi internaţional.