Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Sălaj a decis ca circa 1200 de porci dintr-o fermă de pe raza localității Popeni, comuna Mirșid, să fie sacrificați. Carcasele, cadavrele și alte materiale posibil contaminate vor fi distruse și va fi efectuată dezinfecția totală a exploatației.

Ferma va fi supravegheată, sunt inventariate toate animalele, se va întocmi ancheta epidemiologică pentru stabilirea posibilei surse de infecţie.

Decizia a fost adoptată, marţi, 19 noiembrie , după de a fost confirmat focarul pesta porcină africană (PPA). De asemenea, va fi supravegheată zona pe o rază de 10 kilometri, fiind implicate unitățile adminitrativ-teritoriale Jibou, Creaca, Crișeni, Dobrin, Mirșid, chiar și Zalău.

”Potrivit planului de măsuri adoptat, începând cu data 19 noiembrie se stabileşte o zonă de protecție în jurul focarului, cu o rază de trei kilometri, incluzând localitatea Popeni. De asemenea, din aceeaşi dată, se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Popeni, cu o rază de zece kilometri, incluzând localităţile: Ciglean, Jac, Brusturi, Prodanesti, Viile Jacului, Var, Jibou, Cuceu, Firminis, Mirsid, Turbuta, Rona, Garceiu, Cristur, Doba, Dobrin, Sancraiu Silvaniei, Soimus, Verveghiu, Barsa, Husia, Creaca, Brebi şi Ortelec”, se precizează în informarea Instituției Prefectului Sălaj.

O comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţie.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.