România, cu un potențial agricol vast, are capacitatea de a hrăni o populație dublă, însă se confruntă cu un deficit de peste 1 miliard de euro în produse agroalimentare, ceea ce implică o dependență de importurile alimentare și exporturi de materii prime.

Investițiile planificate de peste 20 de miliarde de euro în următorii 5 ani prin fonduri europene și ajutoare de stat sunt esențiale pentru a echilibra subvențiile fermierilor români cu cele din Europa, cu scopul de a crește calitatea alimentelor românești disponibile pe piață.

Fermierii și producătorii români au nevoie de sprijin financiar, dar și de tehnologizare, astfel încât să ne bucurăm de produse românești, proaspete și de calitate. Din Parlamentul României mă voi implica activ în găsirea soluțiilor la problemele pe care aceștia le întâmpină!”, transmite Ionel Ciunt.

În programul de guvernare al Partidului Social Democrat sunt propuse măsuri de sprijin pentru producători și fermieri, astfel încât românii să găsească pe rafturi mâncare de calitate, 100% românească.

Programe și măsuri sectoriale:

Creșterea producției agricole românești prin modernizarea și extinderea sistemelor de irigații

Creșterea suprafeței irigabile la 2,8 milioane de hectare și modernizarea sistemelor existente prin investiții totale de 2,37 miliarde de euro în sistemul de irigații și energie verde în ferme:

  • Programul Apă în Câmpia Română. 1 miliard de euro din bugetul de stat pentru adaptarea surselor de apă din lacuri și acumulări de apă și pentru continuarea lucrărilor pe primii 50 Km ai Canalului Siret-Bărăgan.
  • Programul Fotovoltaice pentru irigații. 270 milioane de euro din fonduri europene, pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe canalele de irigații, astfel încât să asigure energia necesară pentru stațiile de pompare.
  • Programul apă gratuită și energie subvenționată 50% pentru irigații. 100 milioane de euro anual, de la bugetul de stat, pentru sprijinirea fermierilor pentru irigarea suprafețelor agricole pe care le administrează.
  • Programul modernizarea sistemului de irigații. 500 milioane de euro din fonduri europene, pentru achiziția de către fermieri de instalații mobile de irigații, sisteme de transport a apei și irigare cu energie verde.
  • Programul 500 milioane de euro pentru energie verde în ferme. buget mediu anual 150 de milioane de euro, pentru investiții în producția de energie electrică din surse regenerabile, cu sau fără stocare, pentru unitățile de producție din mediul agricol și al producției alimentare.

Sprijinirea fermierilor și procesatorilor români pentru creșterea producției interne și reducerea importurilor de alimente

Programe cu o valoare totală de 10 miliarde euro pentru creșterea producției agricole românești:

  • Plata la timp a subvențiilor pentru fermierii români. plăți directe de 8 miliarde de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru egalizarea subvențiilor primite de fermierii români cu cele primite de fermierii europeni.
  • Susținerea producției de legume românești. 215,4 milioane de euro pentru producția de legume în spații protejate și culturi în câmp, inclusiv pentru noi programe pentru ardei, vinete și alte legume deficitare.
  • Mai multă carne de porc și de pui din fermele românești. 1,4 miliarde de lei de la bugetul de stat, pentru investiții în fermele de reproducție și stabilizarea producției românești de carne de porc și de pui.
  • Sprijinirea celor 1,9 milioane de fermieri din zona montană. 600 milioane de euro, respectiv 150 milioane de euro anual, pentru sprijinirea celor 2,1 milioane de exploatații agricole din zona montană, pentru o creștere a producției agricole cu minimum 15%.
  • Dezvoltarea producției bio. 380 milioane de euro pentru încurajarea culturilor de produse ecologice, bio și tradiționale, astfel încât, până în 2030, suprafața acestor culturi să ajungă la 800.000 ha, respectiv la 6% din suprafața arabilă utilizată în România.
  • Programul INVESTALIM. 590 milioane de euro, respectiv 147,5 milioane de euro anual, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru creșterea capacității de procesare a materiilor prime agricole și reducerea importurilor de alimente.
  • Programul ROMALIMENT. Schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro, pentru investiții în retehnologizare, modernizare și extindere pentru unitățile deja existente de procesare a materiilor prime agricole, pentru a ajunge la o creștere cu 20% a producției de alimente românești.

Pregătirea tinerilor fermieri și încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură

  • Revitalizarea liceelor agricole. 44 milioane de euro din PNRR, pentru transformarea a 57 de licee agricole în școli de formare a viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților calificați pentru activitățile economice din agricultură.
  • Prima de angajare în agricultură. 30 milioane de lei pentru încurajarea tinerilor să se angajeze în agricultură: 1.000 de lei pe lună pentru angajații cu studii superioare în agricultură și în domeniile conexe, 750 de lei pe lună pentru cei cu studii medii și 500 de lei pentru cei fără studii.
  • Instalarea tinerilor în agricultură. 250 milioane de euro, din fonduri europene, pentru minimum 4.000 de tineri care doresc să devină fermieri și se instalează pentru prima oară în agricultură.

Susținerea intereselor fermierilor români la nivel european

Guvernul PSD își va asuma un rol activ pentru susținerea intereselor fermierilor români în cadrul Uniunii Europene și în raport cu alte state terțe, astfel încât aceștia să beneficieze de avantajele pieței unice agricole, într-o competiție corectă față de ceilalți fermieri europeni.

PSD își propune să acționeze cu hotărâre la nivelul instituțiilor europene pentru a promova următoarele teme de interes pentru fermierii români:

  • Egalizarea subvențiilor, respectiv plata unei subvenții egale, per hectar agricol, în toate statele membre.
  • Interzicerea importurilor neconforme din țările terțe, astfel încât toate produsele agroalimentare comercializate pe piața comună să respecte standardele obligatorii ale Uniunii Europene, fără excepție.
  • Implementarea principiului subsidiarității, prin adoptarea la nivelul Uniunii Europene a unui regulament care să permită derogarea justificată pentru un stat membru de la anumite norme general obligatorii în UE.
  • Stabilirea cotelor de referință pentru utilizarea pesticidelor, respectiv instituirea unor indicatori de referință, general obligatorii în toate statele membre, raportat la substanța activă utilizată pe unitatea de suprafață.
  • Înființarea Fondului European pentru Mediu și Climă, prin transformarea Programului Life, gestionat de Comisia Europeană, într-un fond european dedicat, cu alocare distinctă pentru fiecare stat membru, și în care să fie înglobate toate măsurile de intervenție pentru mediu și climă. Comandat de Partidul Social Democrat Org. Jud. Sălaj CMF 11240017 realizat de SC MEDIA NATION SRL în 1 exemplar. Tiraj 700 exemplare