Medicul balneolog Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Orășenesc Jibou, a fost condamnat la 11 ani de închisoare de judecătorii Trubunalului București pentru infracțiuni comise pe vremea când conducea Spitalul Malaxa din București.
Sentința a fost dată în 15 noiembrie, după aproape opt ani de procese. Doctorul-manager a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi luare de mită.
Ceilalți doi inculpați din același dosar, Cristian Ioniță și Mihai Mesner, au fost condamnați la 4 ani și 6 luni pentru spălare de bani, respectiv 8 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani.
Pronunțarea în acest dosar a fost amânată de judecător de 22 de ori. Instanţa a dispus și confiscarea sumei de 1.279.402 lei primită de Secureanu cu titlu de mită. Decizia instanței nu este definitivă.
Ce a făcut Secureanu, potrivit procurorilor
Florin Secureanu a fost manager la spitalul bucureștean Malaxa în perioada 2007-2016. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Secureanu sub acuzația că a furat echivalentul a două milioane de euro din spital.
S-a demonstrat că managerul nu a acționat singur. Într-un alt dosar, alți șapte inculpați, angajați ai spitalului ori administratori de firme, și-au recunoscut vina și au primit, în total, peste 15 ani de închisoare încă din anul 2017. În cazul lui Secureanu și a altor doi inculpați – Cristian Ioniță și Mihai Mesner – care nu au recunoscut acuzațiile procurorilor, s-a deschis un alt dosar.
În acest dosar, prima instanță l-a găsit vinovat pentru că, în perioada în care era managerul Spitalului Malaxa, a sustras peste 9 milioane de lei din casieria unității medicale, folosind o schemă elaborată cu contracte fictive și firme-fantomă. De asemenea, s-a dovedit că a primit 1,2 milioane de lei mită pentru atribuirea unui contract cu dedicație.
„După numirea în funcția de manager, respectiv din anul 2009 și până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei”, spuneau procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, într-un comunicat, după ce au dispus trimiterea în judecată a inculpaților pe 15 mai 2017.
La Tribunalul București au fost condamnaţi alături de Secureanu şi cei doi administratori de firme – Cristian Ioniţă, care a primit 4 ani şi 6 luni pentru spălare de bani, și Mihai Mesner, condamnat la 8 ani închisoare pentru spălare de bani şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave.
Cei trei condamnaţi au fost obligaţi de Tribunalul București să plătească în solidar Spitalului ”Malaxa” suma de 6.181.863 lei. Decizia a venit la șapte ani și jumătate de la trimiterea în judecată a inculpaților, hotărârea nefiind definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Secureanu a primit vestea în arest
În prezent, fostul manager al Spitalului ”Dr. Traian Herța” din Jibou este încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, unde execută o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare, primită în mai 2023, într-un alt dosar în care a fost găsit vinovat pentru construirea unei vile și operarea rudelor la spitale private pe banii Spitalului Malaxa.
Secureanu a fost ridicat și dus în arestul IPJ Sălaj de poliţişti din Jibou la data de 8 mai 2023, pentru a fi încarcerat în vederea executării pedepsei cu închisoarea, dată la care ocupa funcția de manager al spitalului din Jibou.
În dimineața aceleași zile, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care a fost acuzat că a făcut plăţi nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreţ.
“Astăzi, 8 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat, de 58 de ani. Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele acestuia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, sentinţă rămasă definitivă prin decizia din 8 mai 2023”, se arăta într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.
Potrivit sursei citate, bărbatul a fost depistat, luni seara, la locuinţa sa din localitatea Jibou. A fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, apoi a fost transferat la Penitenciarul Satu Mare, în vederea executării pedepsei la care a fost condamnat, însă a fost transferat la penitenciarul Giurgiu.
Florin Secureanu a câştigat prin concurs, în 2022, postul de manager al Spitalului Orăşenesc Jibou, cu 88 de puncte la proba scrisă, deşi avea la vremea respectivă mai multe dosare penale pe rol. Faptul că nu exista nicio decizie definitivă a unei instanţe privind vinovăţia sa a putut participa la concurs.
La acel concurs, Secureanu, în calitate de angajat cu contract individual de muncă la Spitalul Orășenesc din anul 2018 (după ce a plecat de la Malaxa) a avut doi contracandidați – pe fostul manager interimar al spitalului, Corina Micle, și pe un angajat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sălaj.
Așa cum ne precizau într-un răspuns reprezentanții Primăriei Jibou, în urma probei scrise, cei trei candidaţi au obţinut următoarele punctaje: fostul manager al spitalului din Jibou – 34 de puncte, angajatul Ambulanţei – 48 de puncte şi medicul balneolog – 88 de puncte.
”Având în vedere că numai unul dintre cei 3 candidaţi a obţinut un punctaj peste baremul minim (70 puncte), în celelalte probe a concurat numai unul dintre cei 3 candidaţi, respectiv, cel care a obţinut punctajul de 88 de puncte. După promovarea celorlalte probe ale concursului, medicul balneolog a fost declarat promovat”, preciza Primăria Jibou.