Camera Deputaților a adoptat o lege prin care statul este obligat să organizeze anual consultări oficiale cu tinerii în cadrul administrației publice centrale (Parlament, Guvern, ministere) și locale (consilii județene, primării, instituții deconcentrate), în contextul unor teme relevante pentru drepturile și bunăstarea minorilor.
România a devenit prima țară din lume în care instituțiile statului sunt obligate de lege să realizeze întâlniri cu copiii de peste 14 ani, în cadrul cărora vor avea discuții despre drepturile acestora.
“Începând cu 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora organizează anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care va consta în organizarea unui eveniment sau a unei activităţi dedicate, în care să se asigure un cadru de dialog protejat şi care încurajează participarea în ceea ce priveşte temele de interes pentru aceştia“, reglementează articolul 143 al legii 417/2024.
Prin organizarea acestor întâlniri, vocea copiilor va fi auzită și luată în considerare în luarea anumitor decizii care îi influențează în mod direct. Legea a fost concepută împreună cu World Vision și UNICEF România.
Copiii vor fi consultați pe teme de interes în privința drepturilor lor, potrivit proiectului legislativ privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
La baza acestei legi este „Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană” redactată de Boardul Copiilor, constituit în 2019, în contextul preluării Președinției Consiliul Uniunii Europene de către România. La acel moment, Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc.
În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate.