Desemnarea noii conduceri a Colegiului Medicilor Sălaj este departe de finalizare. Situația urmează a fi tranșată de Curtea de Apel București, după ce rezultatul votului din septembrie a fost invalidat de Colegiul Medicilor din România.
Comisia Electorală Centrală a forului a decis invalidarea alegerilor pe motiv că datele alegătorilor ar fi fost accesate ilegal de către comisia electorală teritorială Sălaj, pentru a verifica dacă au votat electronic. Asta în contextul în care, la momentul respectiv, Sălajul a fost singurul județ din țară unde participarea la vot a depășit pragul de două treimi, necesar pentru ca alegerile să se finalizeze încă din primul tur. Prezența a fost de 68,45%, în timp ce la nivel național s-a înregistrat o participare de 17,37%.
“Ca urmare a raportului transmis de Consultantul IT Național din care rezultă accesarea ilegală a datelor alegătorilor de către comisia electorală teritorială Sălaj, pentru a verifica dacă au votat electronic. Au fost verificați de către președintele comisie electorale Sălaj și de încă un membru al comisiei electorale, contrar prevederilor legale a Regulamentului electoral, dacă au votat electronic toți cei 355 de medicii cu drept de vot, printr-un număr 1.307 de accesări (un medic a fost verificat de 31 de ori dacă a votat electronic, iar alți medici de 29 de ori, de 27 de ori, etc.) contrar prevederilor legale menționate de art. 23 lit s, t, din Regulamentul electoral. Nu poate fi invocat ca motiv neștiința de a accesa fără drept un sistem informatic cu încălcarea datelor cu caracter personal a medicilor cu drept de vot și verificarea acestora dacă și-au exercitat dreptul de vot electronic, în mod repetat și nejustificat”, a stabilit atunci Comisia Electorală Centrală.
În acest prim tur invalidat, au fost aleși cei 11 membri în Consiliul Colegiului Teritorial. Medicul Liviu Oroianu (medicină legală) a obținut 174 de voturi, fiind urmat de medicii Csakvari Alexandru (medicină de familie), cu 104 voturi, și Anamaria Matioc (ORL), cu 96 de voturi. Completau lista medicii Futo Robert (chirurgie generală) -90 de voturi, Druță Salomia (dermatovenerologie) -88 de voturi, Leuca Violeta (medicina muncii/medicină de familie) -80 de voturi, Kramar Taras (chirurgie generală)-80 de voturi, Buruian Vasile (pneumologie) -80 de voturi, Marcu Valeria (medicină de familie)-68 de voturi, Cordea Ioan (medicină de urgență/medicină de familie) -59 de voturi, Pop Lucian (diabet, nutriție și boli metabolice) -58 de voturi.
În Adunarea Generală Națională a Colegiului Medicilor din România au fost aleși medicii Liviu Oroianu (medicină legală) – 124 de voturi, și Csakvari Alexandru (medicină de familie) -73 de voturi.
Urma ca cei 11 membri în Colegiul Teritorial să aleagă Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Sălaj, respectiv președintele organizației, cei trei vicepreședinți, secretarul și reprezentantul în Consiliul Național.
Doar că alegerile au fost invalidate de la centru, iar Colegiul Medicilor Sălaj a decis să conteste această măsură în instanță.
Contestația a fost înregistrată la Tribunalul Sălaj. Termenul dat inițial de instanță pentru soluționare a fost 25 octombrie, apoi pronunțarea s-a amânat pentru 5 noiembrie, dată la care judecătorii au decis că decline soluționarea cauzei: “Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Sălaj, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamantul Colegiul Medicilor Sălaj în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Medicilor din România, având ca obiect suspendare act administrativ, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac”.
În aceste condiții, va mai trece o bună bucată de vreme până când Colegiul Medicilor Sălaj își va desemna forul de conducere.
În prezent, funcția de președinte al Colegiului Medicilor Sălaj este deținută de dr. Liviu Oroianu, din anul 1999.