Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Sălaj a anunțat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, că a efectuat și continuă controalele privind conformitatea produselor alimentare care au în compoziție produse obținute din lapte.
Această acțiune are loc la nivel național, în colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) și cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Motivul organizării acestor controale și analize este acela că s-au descoperit în unitățile de alimentație publică produse care se obțin din grăsimi hidrogenate, nicidecum din lapte, dezinformându-se consumatorii.
Se prelevează probe din produsele alimentare şi nealimentare și se fac analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate.
”Substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor crează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înselarea și în detrimentul consumatorilor. Activitatea de control a fost extinsă și în afara reşedinţei de judeţ, acolo unde există categoriile cele mai dezavantajate de consumatori, atât prin puterea economică inferioară celei din mediul urban, cât şi prin accesul la informaţie relativ scăzut faţă de centrele urbane. Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor relua acțiunile de control începute pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corectăa a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu”, a precizat Dorel Fechete, comisar șef adjunct al Protecției Consumatorilor Sălaj.
Obiectivele principale ale acțiunilor de control sunt respectarea legislației în vigoare, conformitatea denumirii produselor obținute din lapte și utilizarea specialităților pe bază de grăsimi hidrogenate, în raport cu înscrisurile privind compoziția menționată pe eticheta produselor.