Trei oameni pasionați de munca lor, cunoscuți în Sălaj și apreciați peste granițele județului, au fost recompensați pentru eforturile lor de a promova locurile de poveste pe care le-au creat, la Gala regională ”România Ești Tu”, care a avut loc vineri, 20 septembrie, la Teatrul Regina Maria din Oradea.
Alături de personalități din business, administrație publică centrală și locală, filantropie, relații publice, educație, sport, film, teatru din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, pe scena grandioasă au urcat Simona Măricean, Patricia Marina Toma și Sebastian Olaru.
De ce? Pentru că fiecare a construit ceva minunat în comunitatea sălăjeană, în ani și cu multă pasiune.
Cerdacul cu Lavandă din Brebi a primit “Diploma de Excelență pentru promovarea turismului autohton și păstrarea autenticității culturale românești”. Pe Simona o știm toți, știm cum destinul a adus-o la Brebi unde a construit un imperiu mov, plin de culoare și parfum unic, transformând o ruină într-un Cerdac în care inimile a două fete viețuiesc pentru a oferi tuturor celor care le trec pragul câte puțin din măiestria, priceperea și, mai ales, frumosul din suflet.
Mult prea modestă, de când o știm, Simona Măricean a ales să dedice premiul fetiței sale, Irina, cea pentru care și împreună cu care a construit tot ceea ce are azi, deoarece puterea și dragostea unei mame mută munții din loc. Iar acum, se bucură împreună de un loc în care timpul și spațiul se măsoară altfel, poate datorită energiei bune și a parfumului locului.
”Mulțumesc din inimă tuturor! Gala “România ești TU!” Cerdacul Cu Lavandă. Am fost onorată să vorbesc în fața unei asemenea audiențe de parcursul Cerdacului cu Lavandă, dar mai ales să dedic această diplomă Irinei mele”, a spus emoționată Simona Măricean.
Casa albastră din Marin – Sălaj, conceptul fotografului și documentaristului Patricia Marina Toma, a primit Diploma de Excelență pentru ospitalitate și contribuția adusă turismului autohton în cadrul Galei România – ești TU. Este recunoașterea muncii Patriciei și a familiei sale de a promova autenticul locului, prin foarte multe evenimente care au implicat întreaga comunitate din Marin.
”Ne-am bucurat să fim alături de alți agenți din domeniul turismului, dar și ONG-uri și oameni care și-au dedicat viața unui scop și unei pasiuni. Deși Sălajul nu este o zonă turistică prea cunoscută, a fost o plăcere să îl văd reprezentat atât de frumos de către încă două unități de cazare deosebite – Pensiunea Casa Catrinei și Cerdacul cu Lavandă. Sau poate chiar acesta e avantajul acestui loc, pentru că astfel putem oferi experiențe unui public nișat, care călătorește mai domol în ruralul românesc. Mulțumim organizatorilor pentru invitație!”, a spus Patricia Toma după eveniment.
Patricia Marina Toma a restaurat și amenajat casa străbunicii din localitatea Marin, județul Sălaj. Casa face parte din Centru Cultural, Educațional și Artistic MarinArt, care cuprinde o bibliotecă sătească, o bogată colecţie de textile locale şi obiecte de uz gospodăresc şi o cameră pentru artişti, rezidenţi sau facilitatori ai atelierelor pe care le organizează. Din pasiunea pentru fotografie, pentru arta vernaculară, pictură și etnografie, pentru spiritul rural, Patricia Marina Toma dăruiește, alături de mama și bunica sa, dar și cu concursul altor iubitori de artă, expoziții, activități pline de culoare, documentare ce contribuie la păstrarea unor comori din lumea rurală.
Casa Catrinei, o pensiune construită la Văleni după modelul caselor tradiționale cu acoperiș de paie, dar cu tot confortul secolului XXI, de către jurnalistul Sebastian Olaru și soția sa Ecaterina, a fost recompensată cu Diplomă de excelență pentru autenticitate și confort – punct de referință în turismul cultural.
”A fost o seară cu emoții din alea faine, alături de oameni care au mișcat lucrurile în direcția bună, care au avut curajul să își asume riscuri, care și-au urmat pasiunea, care au muncit pe rupte, nu pentru a se îmbogăți, ci pentru că au avut un vis. Cred că ăsta a fost numitorul comun al serii de la Gala România – ești tu! Iar faptul ca noi am fost acolo, printre atâția oameni frumoși, curajoși, puternici, sufletiști, ne-a făcut să simțim recunoștință, să simțim că ceea ce am creat noi la Casa Catrinei are un ecou în sufletul unor oameni. Mulțumim pentru asta! Ne onorează nu diploma, ci faptul că cineva a crezut că și locul nostru e acolo”, a scris Sebi Olaru pe pagina oficială a Pensiunii Casa Catrinei.
Pensiunea Casa Catrinei are cinci camere, fiecare cu baie proprie, cu o capacitate de cazare de 10 – 16 persoane, o bucătărie complet utilată, o sală de mese şi săli pentru activităţi, terasă acoperită şi ciubăr.
Ce este ”România ești TU”
Proiectul „România Ești TU” constă în realizarea atât a Galei Naționale „România ești TU”, cât și a Conferinței Naționale „România în Construcție” sau a evenimentului „România 1000”.
Având experiența necesară, inițiatorii proiectului și-au propus să realizeze un produs media de anvergură prin care să arate adevărata imagine din România, însemnând oameni care se implică, provocări și soluții.
”Îi aducem la aceeași masă pe toți cei ce au clădit o țară, îi aducem în același loc pe cei ce și-au pus amprenta pentru ca România să devină pe zi ce trece țara cu care ne putem mândri. Un alt obiectiv al proiectului este acela de a promova branduri autohtone reprezentate atât de companii, cât și de personaje ce au făcut posibilă propagarea numelui României. Nu există loc mai frumos, precum țara în care ne aflăm, dar nici oameni mai primitori, mai darnici și mai muncitori decât noi. Clădim de la zero totul și demonstrăm că se poate” spun inițiatorii acestui demers pe site-ul dedicat”, spun inițiatorii proiectului.