Ministerul Justiţiei a publicat, luni, ghidul pentru persoanele care sunt victime ale infracţiunilor. Documentul conține informații despre drepturile victimelor, asistenţa juridică, despre compensaţiile financiare acordate de stat, dar şi despre ordinele de protecţie.”Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România”, a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. 

Ministerul Justiţiei a elaborat şi publicat „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”, un set de îndrumări care se adresează în principal victimelor diverselor forme de abuz și care arată unde, cum, când și cui se pot adresa aceste persoane.

Ghidul a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei , anunță Alina Gorghiu, ministrul Justiței.

Ea a prezentat, într-o filmare publicată pe Facebook, ce conține ghidul.

„Ia-ţi o clipă de răgaz şi citeşte ghidul pentru faptele de violenţă şi hărţuire sexuală. Aşa te ajuţi pe tine la nevoie, ajuţi o colegă sau un coleg şi orice altă victimă a violenţei şi a abuzurilor sexuale sau de orice altă natură. Ministerul Justiţiei a elaborat acest ghid într-o formă foarte simplă, într-o formă accesibilă vouă tuturor. Acest ghid va fi publicat astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei şi vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa, care este legislaţia şi ce drepturi aveţi. Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România. E nevoie însă de foarte mult curaj din partea oricui pentru a se adresa autorităţilor. Vă îndemn să nu rămânem indiferenţi. Toţi trebuie să ajutăm o victimă aflată în dificultate”, a spus Alina Gorghiu.

Ministerul Justiţiei poate acorda și ajutor financiar victimelor din fondurile confiscate de la infractori.

„ Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale. Deşi e operaţional mecanismul legat de voucherele pentru victimele infracţiunilor, o singură victimă a apelat în instanţă la soluţionarea dosarului şi a obţinut 18.500 de lei. Trebuie să fii victima unei infracţiuni, să demonstrezi că ai nevoie urgentă de acele cheltuieli, un complet îţi analizează dosarul”, explică Gorghiu.

Pot beneficia de această compensaţie victimele tentativelor de omor, vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor şi victimele traficului de persoane, ale unor infracţiuni de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă, persoane care nu îşi pot acoperi singure nevoile de bază – masă, medicamente, cazare, transport etc.

Aceste persoane trebuie să depună o cerere la poliţie sau tribunal. Comisia de la nivelul instanţei stabileşte valoarea voucherului. Bugetul este asigurat prin mecanismul de prevenire a criminalităţii, iniţiativă tot a Ministerului Justiţiei.

Ghidul poate fi consultat AICI.

Sursa rfi.fr