Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii, economiei naționale și a teritoriului pentru apărare MOBEX SJ 24, desfăşurat în Sălaj în ultimele zile s-a încheiat.

Joi, 12 septembrie, a avut loc întâlnirea tuturor factorilor implicați în exercițiu, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă, unde a fost prezentat bilanţul activităţilor de verificare.

Prefectul Dari Toma spune că județul nostru este pregătit pentru a rezista, din punct de vedere economic și al apărării, unor situații speciale, iar timpul de răspuns se poate îmbunătăți.

“Ca o concluzie pe linia verificării stadiului pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare, am constatat cu satisfacție că putem face față unor situații speciale, aşa cum au fost simulate în cadrul activităților desfăşurate. Sunt convins că putem îmbunătăți răspunsul şi reacția noastră în cazul apariției unor situații de criză, pe care nu ni le dorim, însă pentru care trebuie să fim pregătiți în orice moment, mai ales în contextul geopolitic actual”, a precizat, cu acest prilej, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma .

Potrivit informării Instituției Prefectului, exercițiului de mobilizare este o activitate planificată, organizată şi condusă periodic în toate judeţele ţării, de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referinţă, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărări şi securităţi naţionale, precum şi ai ministerelor/ autorităţilor de resort cu atribuţii pe linia pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizări, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Dezvoltări, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).

Obiectivul principal al exerciţiului a constat în evaluarea potenţialului economic şi uman al autorităţilor administraţiei publice locale, instituţilor şi operatorilor economici, la nivelul judeţului Sălaj, în vederea identificării resurselor materiale, financiare şi a forţei de muncă necesare susţinerii efortului de apărare şi asigurării continuităţii activităţilor economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăţi, constrângeri şi limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea dispunerii măsurilor care se impun.

Președintele Consiliului Județean și Primarul Zalăului au primit distincții

La finalul întâlnirii de bilanț, atât Președintele Consiliului județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, cât și Primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, au primit distincții din partea președintelui Administrației Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).

Credit foto: Consiliul Județean Sălaj/ Primăria Municipiului Zalău

Din partea administrației județene și a celei municipale, cei doi oficiali au acordat, la rândul lor, plachete simbolice directorului general al Direcției Generale Probleme Speciale, col. dr. Călin Ioan Almășan.