Gheorghe Tadici, un nume de referință al handbalului românesc, și-a construit o carieră impresionantă în decursul celor 50 de ani de activitate. Vom prezenta în cele ce urmează un parcurs detaliat al rezultatelor notabile și al echipelor pe care le-a condus. Pentru că profesorul Tadici are o carieră cât o viață și și-a trăit viața prin și pentru sport de perfomanță.


Traseul profesional și realizările notabile


HC Zalău (Anii ’70 – prezent)
Debutul lui Gheorghe Tadici în handbal a fost la clubul de care a rămas legat cel mai mult de-a lungul carierei sale, HC Zalău, club pe care l-a transformat într-o echipă de elită. Tadici și-a început activitatea la Zalău, în anii ’70, pornind de jos și construind, etapă cu etapă, o echipă puternică.
Performanțe majore cu Handbal Club Zalău
Campion național: HC Zalău a cucerit trei titluri de campioană a României sub conducerea sa, în 2001, 2004 și 2005.
Cupa EHF: Una dintre cele mai mari performanțe internaționale a fost câștigarea Cupei EHF în 1996, o competiție europeană extrem de importantă la nivel de cluburi. Aceasta a demonstrat capacitatea lui Gheorghe Tadici de a conduce echipele românești la performanțe europene notabile.
Finala Cupei EHF: În 2012, Tadici a dus din nou HC Zalău într-o finală europeană, fiind aproape de câștigarea unui al doilea trofeu internațional.
Echipa Națională de Handbal Feminin a României (2004 – 2008)
Un alt moment important al carierei profesorului Tadici a fost legat de preluarea echipei naționale feminine. Sub conducerea sa, echipa a înregistrat rezultate deosebite, iar cea mai importantă performanță a fost la Campionatul Mondial din 2005.
Într-o performanță istorică, România a ajuns până în finala Campionatului Mondial desfășurat în Rusia, unde a pierdut în fața echipei gazdă, după un meci dramatic, cu scorul de 23-28. Dar echipa națională s-a întors cu argintul de la Campionatul Mondial. Tadici a reușit să construiască o echipă extrem de competitivă, care a revenit în elita mondială după o perioadă de absență prelungită. Acest rezultat rămâne unul dintre cele mai mari succese din handbalul feminin românesc de după Revoluție.
Sub conducerea sa, România a mai avut rezultate notabile la nivel internațional:
Campionatul European din 2006: România s-a clasat pe locul 4, după o serie de meciuri bune, dar a ratat podiumul în finala mică.
Jocurile Olimpice din 2008 (Beijing): Deși România a avut o evoluție promițătoare în grupe, nu a reușit să ajungă în fazele finale ale competiției.
Oltchim Râmnicu Vâlcea (2006 – 2008)
După performanțele remarcabile la HC Zalău și la echipa națională, Tadici a fost cooptat la una dintre cele mai puternice echipe de club din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, un club cu ambiții mari la nivel european. Perioada petrecută la Râmnicu Vâlcea a fost una scurtă, dar plină de realizări notabile.
Campionatul Național: Sub conducerea sa, Oltchim a continuat să domine handbalul feminin românesc, câștigând titlul de campioană națională atât în 2007, cât și în 2008.
Liga Campionilor EHF: În 2007, Oltchim a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor EHF, competiția de top a cluburilor europene, fiind eliminată de formația Lada Togliatti din Rusia. Aceasta a fost una dintre cele mai bune performanțe ale clubului la acel moment și a confirmat ambițiile europene ale echipei.
După această perioadă, Tadici a părăsit Oltchim, revenind la HC Zalău, dar lăsând în urma sa o echipă care avea să devină un adevărat titan al handbalului feminin românesc în anii următori.


Performanțele ulterioare și revenirea la HC Zalău


După experiența de la Râmnicu Vâlcea, Tadici s-a întors la HC Zalău și a continuat să construiască echipe competitive. Deși a trebuit să se descurce cu resurse financiare limitate, Tadici a reușit să mențină echipa în prima parte a clasamentului Ligii Naționale și să ajungă din nou în competițiile europene.
În 2012, HC Zalău a jucat finala Cupei EHF, dar a pierdut în fața echipei Lada Togliatti, echipa care eliminase și Oltchim în Liga Campionilor în 2007.


În concluzie, Gheorghe Tadici a avut o carieră remarcabilă în handbalul feminin, cu performanțe notabile atât la nivel de club, cât și la nivel internațional.

Cu titluri naționale, trofee europene și medalii mondiale în palmares, Tadici a contribuit decisiv la consolidarea poziției României în handbalul mondial. Prin stilul său strict și prin capacitatea de a motiva jucătoarele, Gheorghe Tadici rămâne una dintre cele mai importante și respectate figuri din sportul românesc, dar și cel mai longeviv antrenor.