Toamna se numără bobocii, dar și parlamentarii și președinții. În următoarele luni, românii sunt chemați la urne pentru a alege șeful statului, deputații și senatorii care să ne reprezinte în următorul mandat.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi în 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur, în 8 decembrie 2024. După închiderea urnelor la cel de-al doilea tur de scrutin vom afla și cine va fi președintele României.

În 12 septembrie vor fi desemnați prin tragere la sorți cei cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție în Biroul Electoral Central (BEC). În 13 septembrie se aleg prin vot secret președintele Biroului Electoral Central și locțiitorul.

Până în 14 septembrie se stabilesc modelele de documente, inclusiv cel al buletinului de vot pentru secțiile de vot din țară și străinătate sau pentru votul prin corespondență.

Până în 15 septembrie partidele politice își pot depune la BEC actele de constituire a alianțelor electorale.

Până în 19 septembrie sunt desemnați judecătorii din birourile electorale județene/ de sector/ în străinătate.

Data de 24 septembrie este termenul până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral, prin formular online, pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Partidele/alianțele politice, organizațiile de minorități și candidații independenți își pot depune candidaturile până în 5 octombrie 2024, ora 24.00. Acestea se depun la Biroul Electoral Central, în scris, însoțite de tabelele cu semnăturile necesare depunerii candidaturilor.

Până în 9 octombrie sunt stabilite locurile speciale pentru afișajul electoral, prin dispozițiile primăriilor, iar până în 10 octombrie se face înregistrarea ca alegător prin corespondență (formular online, AEP).

Două zile mai târziu, în 12 octombrie, vom afla și ordinea de înscriere a candidaților pe buletinul de vot. Campania electorală propriu-zisă începe în 25 octombrie și se încheie în 23 noiembrie, la ora 7.00

În 22 noiembrie începe votarea în străinătate.

Votarea în țară se desfășoară în 24 noiembrie, între orele 7.00-21.00.

Dacă se organizează al doilea tur de alegeri (în situația în care niciunul dintre candidați nu obține din primul tur 50% +1 din numărul voturilor valabil exprimate), numele celor doi candidați se comunică cel mai târziu în 29 noiembrie. Turul II va avea loc în 8 decembrie, procesul de votare fiind posibil între orele 7.00- 21.00 (cel mult până la ora 23.59).

În 29 noiembrie începe campania electorală pentru turul II al prezidențialelor și se desfășoară până în 7 decembrie la ora 7.00.

Votarea în străinătate va începe în 6 decembrie, orele 12.00-21.00, respectiv 7 decembrie, orele 7.00-21.00.

Biroul Electoral Central publică procesele verbale privind rezultatele finale ale votului cel târziu în 11 decembrie.

În 1 decembrie, ne votăm parlamentarii

Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, în data de 1 decembrie suntem așteptați la urne pentru a vota parlamentarii.

Pentru alegerile parlamentare, campania electorală debutează în 1 noiembrie şi se încheie la data de 30 noiembrie, ora 7.00.

Marți, 10 septembrie, a fost data limită până la care partidele au putut depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, pot să se înregistreze în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul la secţia de votare până la data de 16 septembrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul votstrainatate.ro.

Termenul limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi este de 2 octombrie.

Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă până la 17 octombrie. Tot până în 17 octombrie, competitorii electorali pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

În 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.

În 30 octombrie, preşedintele biroului electoral de circumscripţie stabileşte, prin tragere la sorţi, ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot în circumscripţiile electorale din ţară.

Până la data de 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afişajul electoral.

Votul în străinătate va începe în 30 noiembrie 2024, ora locală 7.00, și se va încheia la 1 decembrie, ora 21.00.

La 1 decembrie, ora 7.00, începe votarea în ţară.