Un nou Centru de Patologie Cerebrovasculară urmează să fie construit la Cluj Napoca, pentru a deservi Regiunea de Nord-Vest.

Acesta va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și va redefini standardele în neurochirurgie și îngrijirea de urgență, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Finanțat în proporție de 95% din PNRR, acest proiect de peste 39 milioane de euro va aduce tehnologia de vârf și expertiza medicală mai aproape de pacienți prin cele 7 săli de operații modulare, 79 de paturi pentru secția de neurochirurgie, 26 de paturi pentru terapia intensivă, examinarea complexă a urgențelor prin imagistică CT, RMN, Angiografie.

Pe plan național, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, prin dotarea, activitatea, competența și contribuția specialiștilor, este printre primele 6 unități în domeniu la clasa I din țară, alături de spitalele județene Constanța, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Spitalul Militar Central Universitar de Urgență din București.

Pe plan regional, spitalul deservește populația din partea de Nord-Vest a țării, inclusiv sălăjenii.

“În condițiile unei permanente creșteri a numărului de cazuri care se adresează Spitalului Clinic Județean de Urgență, a creșterii numarului de intervenții chirugicale, până la construirea unui Spital Regional de Urgență, capabil să absoarbă o parte din patologia neurochirurgicală, este necesară găsirea unei soluții de urgență pentru asigurarea unei asistențe medicale corespunzătoare, în concordanță cu afluxul tot mai crescut de pacienți nu numai din regiunea de nord-vest a țării ci din toată țara. Prin activitatea depusă în ultimii 10 ani, Clinica de Neurochirurgie a devenit un centru de referință pe plan național, pentru o serie de patologii neurochirurgicale. Dintre patologiile care se adresează cu predilecție Clinicii de Neurochirurgie, se menționează patologia oncologică (tumori cerebrale și tumori vertebro-medulare, inclusiv la vârstă pediatrică), patologia congenitală a sistemului nervos (mielo-meningocel, mielo – encefalocel, hidrocefalia congenitală), patologia malformativă vasculo-cerebrală (malformații arterio-venoase, cavernoame, malformații venoase durale), patologia traumatică și degenerativă a coloanei vertebrale”, scrie în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern privind această investiție.

Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces în populația generală, așa cum rezultă din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind de aproape 3 ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național.

Condițiile existente în prezent în Clinica Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex, endovascular și chirurgical al accidentelor vasculare cerebrale.

“Trebuie subliniat faptul că, în cazul accidentelor vasculare cerebrale, îndeosebi al celor ischemice, asigurarea unui tratament trombolitic sau endovascular în interval de maximum 4 ore de la debut, face diferența dintre un pacient cu un grav handicap neuro-motor sau decedat și un pacient asimptomatic.

Investiția într-un sediu adecvat pentru patologia neurochirurgicală așa-zis cronică, alături de cea vasculară, este pe deplin justificată, numărul de cazuri operate și tratate anual putând ajunge la 3000 de cazuri/an, chiar și în condițiile construirii unui Spital Regional de Urgență în Cluj Napoca”, se mai arată în document.