Peste 80 la sută din pensiile aflate în plată în acest moment la nivelul județului Sălaj cresc în urma recalculării. Altfel spus, din cei aproximativ 53 de mii de pensionari, din 1 septembrie primesc mai mulți bani 42.903 persoane.

Datele au fost prezentate de liderii PSD Sălaj, vineri, 30 august, în cadrul unei conferințe de presă.

La nivel național, 82,5 la sută dintre pensionari beneficiază de sume mai mari după recalculare, creșterea medie a pensiei fiind ce circa 660 de lei. Social democrații spun că, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, avem o lege a pensiilor echitabilă, care respectă principiul contributivității, adică pensia fiecăruia este pe măsura muncii prestate și a contribuțiilor plătite.

Ionel Ciunt, președinte PSD Sălaj: Cei care atacă recalcularea pensiilor sunt adversarii echității

“Decizia politică a fost ca inechitățile să fie eliminate fără a se tăia din pensiile celor care primeau mai mult decât au contribuit și care au fost avantajați în raport cu alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. (…) Cei care atacă reforma și recalcularea pensiilor pe motiv că nu cresc toate pensiile sau că unele cresc mai mult decât altele sunt adversarii echității. Cei care acuză că 17,5% dintre pensii nu au crescut la recalculare sunt împotriva celor 82,5% cărora li se face dreptate prin această lege. Cei care cer acum, în mod ipocrit, să crească și pensiile celor 17,5% ne cer de fapt să menținem inechitățile și să perpetuăm un tratament incorect față de 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptățiți de legislația de până acum. Cei care ne cer să creștem acum și pensiile celor 17,5% calcă în picioare principiul contributivității. Realitatea este că cei 17,5% cărora nu le crește pensia la recalculare nu sunt pe contributivitate. Ei au primit și primesc pensii mai mari decât au contribuit. Cei 17,5% au fost avantajați față de ceilalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Iar în realitate, după indexarea de la 1 ianuarie 2025, doar 4,4% vor rămâne cu pensia la același nivel, până sunt ajunși de ceilalți pensionari care nu au fost avantajați de legislația anterioară. Diferența până la 17,5%, aproximativ 13,1% dintre pensionari vor beneficia de creșteri de venituri odată cu indexarea de la 1 ianuarie. Nu rămân cu pensiile înghețate cum acuză adversarii reformei și ai echității! Nu este vina celor 17,5 că au mai mult decât corespondentul contributivității! Ei nu au nicio vină, că nu ei au modificat legile și nu ei și-au stabilit pensiile. Este vina statului care în ultimele 3 decenii modificat haotic legislația și a generat inechități în sistem”, spune președintele PSD Sălaj, Ionel Ciunt.

Dan Ghiurco, secretar general PSD Sălaj: Ce avantaje aduce reforma, în afară de majorarea pensiilor

Dan Ghiurco, secretar general al PSD Sălaj, a vorbit despre celelelalte beneficii care decurg din noua lege. Potrivit primarului de la Jibou, Legea 360/2023 promovează “echitatea între pensionari, adică la muncă și contribuții egale, pensii egale, dar și contributivitatea. Fiecare pensie e pe măsura muncii și contribuțiilor, recunoașterea tuturor drepturilor pentru care s-au plătit contribuții (veniturile nepermanente: prime, premii, bonusuri, zile libere, al 13-lea salariu, acord global). Anterior, aceste drepturi nu erau recunoscute, iar pensionarii trebuiau să dea statul în judecată pentru a le câștiga. De asemenea, prin noua lege se are în vedere stimularea muncii, prin acordarea punctelor de stabilitate pentru cei care muncesc o perioadă mai lungă de 25 de ani (0,5 pct/an între 26-30 de ani; 0,75 pct./an între 31 și 35 de ani; 1 punct pentru fiecare an în plus peste 35 de ani), dar și stimularea natalității, prin reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și/sau au crescut copii până la 16 ani. Se reduce vârsta de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, până la maxim 3 ani și 6 luni, iar concediul de creștere a copilului este considerat vechime în muncă. În plus, legea urmărește și stimularea învățăturii, prin acordarea unui punctaj la pensie pentru perioada studiilor universitare”, a explicat Dan Ghiurco.

Florian Neaga, deputat PSD: Marea majoritate a pensionarilor sunt mulțumiți de recalcularea pensiilor

Deputatul PSD de Sălaj, medicul Florian Neaga, spune că a stat de vorbă cu mulți pensionari și marea lor majoritate sunt mulțumiți de modul de recalculare a pensiilor. Deputatul a vorbit și despre acel prag de 9,4% din PIB al cheltuielilor cu pensiile, trecut în PNRR, care ar fi determinat, spun social-democrații, “înghețarea pensiilor pentru o jumătate de secol”.

“Vreau să subliniez importanța pe care Partidul Social Democrat a acordat-o întotdeauna asigurării pensiilor persoanelor care au desfășurat o activitate profesională, persoanelor care și-au plătit de-a lungul vieții contribuțiile de asigurări sociale. Faptul că prin această lege, prin care se recalculează pensiile pe baza principiului contributivității, se realizează o echitate, cred că este un lucru deosebit și sunt convins că majoritatea pensionarilor apreciază acest lucru. Vreau să subliniez efortul pe care l-a făcut Guvernul social-democrat pentru a modifica acel procent de 9,4% din PIB pentru pensii, menționat în PNRR. Dacă nu se reușea, era foarte greu ca această lege să existe și să funcționeze”, a declarat deputatul Florian Neaga.

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii: Am făcut istorie cu această lege!

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, spune că recalcularea pensiilor a presupus o muncă titanică, în special la nivelul caselor județene de pensii, unde angajații au muncit ” de dimineața până seara, de luni până duminică” pentru a parcurge toate dosarele.

În plus, acesta a dat asigurări că, în ciuda speculațiilor, există bani la bugetul de stat atât pentru plata pensiilor recalculate cât și pentru viitoarele majorări.

“Am făcut istorie cu această lege. În ultimii 50 de ani nu s-a făcut o astfel de reformă în sistemul public de pensii. Ne-am ținut de promisiune. Erau mulți sceptici, nu ne dădeau nici șansă că o să o finalizăm. Dar acești sceptici nu credeau nici că o să avem bani să majorăm valoarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2024, că nu o să avem bani la 1 septembrie 2024 să plătim pensiile recalculate. Vă spun că o să avem bani să majorăm și valoarea punctului de referință, de la 1 ianuarie 2025”, a declarat Marius Stanciu.

Secretatul de stat a adăugat că, de la 1 octombrie, pensiile sub trei mii de lei nu vor mai fi impozitate.

“În zilele următoare, va apărea un act normativ prin care se ridică pragul de impozitare de la două mii de lei, la trei mii de lei. Vă dau un exemplu: o persoană care are astăzi o pensie de 2900 de lei, plătește impozit 90 de lei. De la 1 octombrie, această persoană nu va mai plăti impozit”, a explicat secretarul de stat Marius Stanciu.

Florin But, director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Sălaj: Revizuiri se pot face oricând, nu există o dată limită!

Florin But, director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Sălaj, a prezentat o situație detaliată a modului în care se modifică pensiile sălăjenilor după recalculare.

Astfel, 42.903 de pensii, adică 80,81% din totalul celor 53.091 supuse procesului de recalculare, se majorează.

Creșteri de peste 1.000 lei vor avea 7.824 de pensionari.

Pensii mai mari cu peste 1.500 de lei vor încasa 2.546 de sălăjeni.

În cazul a 702 persoane, pensiile cresc cu sume care depășesc 2.000 de lei.

Rămân cu același cuantum, rezultat și după recalculare, 668 de pensionari sălăjeni, adică 1,26 la sută din numărul lor total.

În cazul a 9.520 de pensionari, adică 17,93 la sută din totalul pensionarilor sălăjeni, au reieșit sume mai mici în urma recalculării, dar aceștia primesc în continuare pensia aflată în plată anterior recalculării.

La nivel județean, creșterea media a pensiilor după recalculare este de 578 de lei, a explicat Florin But.

Pe de altă parte, avem în Sălaj 5.530 de pensionari ale căror pensii, acum sub pragul de 2.000 de lei, vor trece de această sumă de la 1 septembrie și vor beneficia de scutirea de impozit.

Pensii între 2.000 de lei și 3.000 de lei au 11.730 de sălăjeni.

La data de 1 septembrie, în Sălaj vom avea 30.257 de pensionari cu pensii sub 2.000 lei.

Până la data de 29 august, la Casa Județeană de Pensii Sălaj s-au depus 144 de cereri de revizuire a deciziilor de recalculare. Pentru 49 dintre ele se impune revizuirea, ceea ce înseamnă 0,09 la sută din total.

Un aspect extrem de important punctat de directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Sălaj este faptul că revizuiri ale pensiilor se pot face oricând, fără a exista un termen limită, iar oamenii se pot adresa direct instituției, fără a fi nevoie de avocați sau acțiuni în justiție.