Administrația publică zălăuană a pus în consultare publică proiectul privind aprobarea documentaţiei de urbanism pentru extinderea cimitirului ortodox de pe strada Crângului. O suprafață considerabilă de teren, încadrată acum în categoria “zonă de protecţie”, va fi transformată în “zonă de locuire”.

Cuprinsul Proiectului de act normativ elaborat de municipalitate poate fi consultat de persoanele interesate pe site-ul Primăriei Zalău și la sediul instituției. Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare se pot formula până la data de 5 septembrie.
Recomandările pot fi trimise prin formularul online disponibil pe pagina de internet a primăriei, pe e-mail, prin poștă sau direct la sediul instituției, la Centrul de Relații cu publicul.
Administrația locală menționează că, pentru cei interesați, există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să fie dezbătut public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică, până la data de 5 septembrie.
Extinderea cimitirului ortodox din Zalău era imperios necesară încă de acum un deceniu. În 2016, a fost elaborat un Plan Urbanistic Zonal. În 2017, an în care, potrivit autorităților, mai erau disponibile doar 140 de locuri de veci, municipalitatea a identificat terenurile necesare, situate în imediata apropiere a cimitirului, acestea aparținând atunci unui număr de 7 proprietari, din care doar 3 au acceptat să vândă. În celelalte 4 cazuri, s-a declanșat procedura exproprierii pentru cauză de utilitate publică.

Nemulțumiri au fost multe cu privire la găsirea unui loc unde să-și poată dormi somnul de veci cei trecuți în eternitate. Fosta conducere a primăriei, administrația Căpîlnașiu, elaborase un PUZ care prevedea amenajarea unui cimitir în cartierul zălăuan Dâmbul Morii, demers care s-a lăsat cu proteste din partea cetățenilor din zonă. 

Pe de altă parte, pe fondul crizei de locuri de veci, nemaivorbind de cele mai bine plasate, s-a dezvoltat atunci un adevărat “business”, pentru că oamenii au început să le vândă și să le cumpere “la negru”. Un loc de veci amenajat se vindea, în 2017, cu prețuri între 5.000 și 7.500 de lei, în funcție de poziție. Autoritățile au decis, la acel moment, să nu mai dea loc de odihnă veșnică și celor vii, doar celor morți, în baza unui certificat de deces. Adică cei vii nu mai puteau să-și facă “rezervări” pentru când o fi să fie.
Potrivit declarațiilor făcute la vremea respectivă de reprezentanții municipalității, extinderea cimitirului ne va scăpa de criza locurilor de veci pentru aproximativ 15 ani.