După aproape 47 de ani petrecuți în sala de gimnastică, atât ca sportiv, apoi ca antrenor inclusiv al Lotului Național și al Lotului Olimpic de gimnastică artistică, arbitru național și internațional, profesor sau director al Liceului cu Program Sportiv Cetate Deva, antrenoarea de gimnastică cu rădăcini 100 la sută sălăjene, Liliana Cosma, a avut parte de o surpriză de proporții oferită de cei care au considerat că este cu adevărat un mentor pentru generații de gimnaste și, ulterior, antrenoare în frumoasa disciplină sportivă.
Profesor doctor Mate Marta a înscris-o, fără ca Lili să știe, la Premiile Mentor pentru excelență în educație, premii decernate anual, de 14 ani încoace, de MOL România și Fundația pentru Comunitate. Liliana a aflat abia când a fost anunțată că a câștigat titulatura de mentor, oferindu-i-se un trofeu și un premiu în valoare de 8 mii de lei.
Organizatorii au subliniat faptul că cele 10 premii oferite celor mai buni profesori și antrenori pe plan național sunt pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei.
”MOL România și Fundația pentru Comunitate au acordat, pentru al 14-lea an consecutiv, Premiile Mentor pentru excelență în educație, recunoscând public valoarea și rezultatele activității pedagogice ale celor zece laureați, profesori și antrenori de excepție din toată țara. La această ediție, au fost depuse 174 de nominalizări în perioada mai – decembrie 2023, de către elevi și părinți. Laureații au fost premiați cu câte un trofeu realizat de renumitul artist sticlar Ioan Nemțoi și cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei”, spun organizatorii.
”Multumesc Fundației Pentru Comunitate și sponsorului MOL România Petroleum Products. Sunt mândră să mă număr printre câștigătorii PREMIULUI MENTOR! Mulțumesc doamnei Mate Marta pentru nominalizare și Silvianei Sfiringu pentru complicitate. Mulțumesc doamnei Mate Marta, Ioana Trîncă și Nica Ivanus pentru cuvintele frumoase adresate în interviu. MULȚUMESC TUTUROR CELOR CARE AU CONTRIBUIT LA FORMAREA ȘI DEZVOLTAREA CARIEREI MELE. Acest premiu este BALSAM PENTRU SUFLET”, a declarat laureata Liliana Cosma.
Alături de Lili Cosma au mai fost premiați Costel Bașa, antrenor de kaiac-canoe la Baia Mare; Constantin Basarab, profesor de matematică în Craiova; Boros Lídia Erzsébet, cantor, Ciumbrud – jud. Alba; Tatiana Cauni, profesor de limba și literatura română – Baia Mare; Mario Grosu, coregraf, producător spectacole – Cluj; Gabriel Teodorescu, profesor de fizică – Cluj, Ványi Emese, profesor de matematică – Satu Mare; Gabriela Vasiliu, profesor de limba și literatura română – Brăila și Vasile Zaharia, profesor de geografie – Târgu Jiu.
Liliana Cosma, deși născută la Deva, se consideră sălăjeancă 100 la sută din două motive: părinții ei sunt ambii născuți în Sălaj, pe Valea Someșului, iar ea a copilărit, atât cât i-au permis scurtele vacanțe ale vieții de gimnaste, în satul natal al mamei. Tată Lilianei, Viorel, este născut la Cormeniș – comuna Lozna, iar mama, Viorica, la Băbeni.
A început să practice gimnastica de pe la şase ani, la Deva, după o selecţie în masă făcută de soţii Bela şi Martha Karolyi, cei care și-au pus amprenta definitiv asupra vieții sălăjencei. Liliana Cosma, de atunci și până azi, și-a dedicat viața gimnasticii de performanţă, mai întâi ca sportivă la loturile naţionale de junioare şi senioare, iar mai apoi ca antrenoare a unor sportive precum Sandra Izbaşa sau Maria Olaru. Liliana Cosma pregăteşte în prezent, la Deva, un „nucleu” de gimnaste care o iubesc, o respectă și o apreciază, la fel ca toți care ajung să o cunoască, să afle că este un om de cuvânt, cu principii solide și un suflet minunat.
De ce Liliana Cosma?
Liliana Cosma are un CV demn, construit prin foarte multă muncă și sacrificii personale pe care viața de sportiv de performanță le aduc după sine. A fost campioană naţională şi a făcut parte din două loturi naţionale de juniori şi din lotul de senioare pentru Universiadă. A obținut, ca sportiv, în jur de 10 medalii naţionale, apratul ei favorit fiind solul. În ultimii doi ani de liceu a renunţat la gimnastică, iar după terminarea liceului, la un an de zile, s-a angajat la Şcoala nr. 7 pe atunci, școala din Deva cu program sportiv, pe care o absolvise. Până azi, Liliana Cosma lucrează în același loc.
Dar a evoluat carieristic, în 1992 și-a început și activitatea de antrenorat. A făcut parte din mai multe colective naţionale, loturi de juniori şi de seniori, în diferite etape. În anul 1996 a fost antrenor principal al lotului naţional de junioare, la Bucureşti, de unde ca rezultat mai important a avut-o pe Maria Olaru, campioană europeană la sărituri, la junioare. Apoi, a făcut parte din echipa lotului naţional de junioare Deva, lotul naţional de junioare Oneşti, iar din anul 2002 a făcut parte din colectivul naţional olimpic la lotul de senioare, la Deva, unde a lucrat cu Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte.
Din 2003 până în 2005 s-a întors la lotul naţional de junioare la Deva, iar din anul 2005 până în 2010, a făcut parte din lotul naţional olimpic de senioare, lot care a obţinut la Olimpiada de la Beijing o medalie de aur la sol şi bronz pe echipe. După 2010, a decis să renunţe o perioadă la lotul naţional. A primit o ofertă în Italia, pentru o perioadă de doi ani cu contract cu Federaţia Italiană de specialitate. A lucrat şi în calitate de consilier pentru antrenori şi sportive la nivel de junioare şi senioare, şi la două cluburi, Cesena şi Bologna. La sfârşitul anului 2012, a revenit în ţară, iar din aprilie 2013 a preluat activitatea la lotul naţional de junioare ca antrenor principal la Centrul Olimpic de pregătire de la Deva.
”Antrenorul e omul care petrece cel mai mult timp cu tine. Ceea ce gândește un antrenor e extrem de important pentru ceea ce o să simtă un sportiv”, a spus Nica Ivanuș, fostă componentă a lotului olimpic, actualmente arbitru național de gimnastică, despre cea care și-a pus amprenta asupra vieții sale sportive, antrenoarea Liliana Cosma.
”Are o atitudine deosebită, este îndrăgită de fete, știe să lucreze în mod diplomat cu ele astfel încât să obțină cele mai bune rezultate. Este un adevărat mentor pentru sportivele care s-au perindat aici, la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva”, a spus Prof. Dr. Mate Marta.
”Îmi plăceau metodele ei de antrenament, felul în care încerca cu noi să facă diferite elemente, era acolo, foarte apoape de noi! Modelul meu ca și antrenor, da, a fost ea”, a declarat Ioana Trîncă, profesor de gimnastică la Clubul ”Viitorul” Cluj, fostă componentă a Lotului național de junioare.
”Sportivul este motivat atunci când intră în sala de gimnastică. Dar un profesor trebuie să le insufle acea dorință de a-și autodepăși limita pentru că sportul de înaltă performanță, de fapt, asta îți cere: să-ți depășești limita. Spuneam că îmi doresc foarte mult să ajung antrenor de lot olimpic, să conduc echipa României în concursurile internaționale, să cânte Imnul României pentru noi. Am emoții gândindu-mă la aceste lucruri pentru că nu se poate compara cu absolut nimic! Aceste sportive fac parte din viața și din trecutul meu. Este clar că fără ele noi nu am exista și le mulțumesc tuturor generațiilor pentru tot ceea ce au însemnat ele pentru noi!”, a spus antrenoarea Lili Cosma, la aflarea frumoasei vești.