• Bihorul a dublat cantitatea de apă pompată și are stocuri suficiente

 

Compania de Apă Someș – Sucursala Sălaj a emis luni un nou comunicat de presă în care vine cu vești proaste pentru locuitorii comunei Sărmășag. În zilele următoare vor primi apă doar la program, un pic dimineața, un pic seara.

În Sărmășag, apa va fi furnizată dimineața între 7.30 și 10.00 (când probabil lumea e deja la muncă fără să facă un duș înainte de plecare) și seara între orele 17.00-21.00.

Localnicii din Moiad sunt puțin mai norocoși. Dimineața primesc apă după programul celor din Sărmășag, dar seara au bonus o oră.

Iar localnicii din Ilișua și Lompirt par mai ”păcătoși” și vor primi apă doar dimineața, între orele 7.00 și 10.00.

Desigur, același motiv pueril este invocat ca peste tot acolo unde apa n-a mai curs la robinet sau în rezervorul WC-ului în ultimele zile sau în alți ani în care furnizarea apei s-a oprit – suprasolicitarea rețelei prin umplerea piscinelor, adăparea animalelor sau udatul grădinilor și curților.

Pe lângă că, din start, vinovații sunt tot plătitorii apei și canalizării (deloc ieftine dar necesare sănătății și traiului ”european”), reprezentanții CAS Someș ne repetă iar, insistent, să folosim apa doar în scop casnic. Evident, atunci când ni se dă. Desigur, cu scuzele de rigoare pe care ni le adresează și la care nu mai suntem sensibili. De ce?

Compania de Apă Oradea nu condamnă consumatorii. Doar le dă apă mai multă.

Pentru că citim și presa din județele vecine, de unde ne place să luăm ”lumină”, uneori electorală.

Bihorul, spre exemplu, are rezervă de apă, iar de când a venit căldura mare, consumul apei s-a dublat. Compania de Apă nu a oprit furnizarea. Dimpotrivă. A pompat mai mult și are rezerve de apă.

Vă redăm declarația directorului, citat de e-bihoreanul:

”Consumul de apă potabilă din Zona Metropolitană Oradea a crescut continuu începând din cea de-a doua jumătate a lunii iunie. Dacă într-o zi obişnuită pompăm în reţea până în 280 litri de apă pe secundă, în prezent am ajuns să livrăm circa 500 de litri de apă potabilă pe secundă. Joi, uzinele de apă ale CAO funcţionau la capacitate maximă, iar acestea au în total o capacitate de pompare de peste 500 litri de apă pe secundă. Având în vedere canicula care se menţine, CAO şi-a constituit rezerva de apă în eventualitatea prelungirii perioadei cu temperaturi ridicate şi fără precipitaţii. Lucrăm cu rezervoarele de apă pline. Am constituit o rezervă de 25.000 de metri cubi de apă potabilă, pe care o reîmprospătăm constant, care acoperă consumul pentru trei zile”, a declarat directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.