Zălăuanii vor avea la dispoziție un loc pentru depozitarea deșeurilor care nu pot fi aruncate în momentul de față în pubele sau în containerele din oraș. E vorba despre mobilier, textile, cauciucuri și multe alte lucruri de care vrem să scăpăm și nu prea avem unde să le ducem.

În câteva luni, pe strada Spicului din municipiu, în spate la RAR, dincolo de calea ferată, va fi amenajat un Centru de colectare deșeuri cu aport voluntar.

Miercuri, 3 iulie, a demarat procedura de predare a amplasamentului către executantul lucrării, firma SC Drum Inserv SRL. Acesta are la dispoziție 3 luni pentru demolarea construcțiilor existente și pregătirea suprafeței pe care urmează să fie montate containerele pentru colectarea deșeurilor.

În momentul de față, construcțiile de pe strada Spicului, proprietate publică a municipiului Zalău, sunt neutilizate și se află în stare avansată de degradare, astfel că administrația locală a decis să reabiliteze zona și să amenajeze aici, pe o suprafață de peste 2.400 de metri pătrați, un centru de colectare pentru deșeuri. Vor fi amplasate atât containere descoperite, cât și containere închise.

Centrele de colectare cu aport voluntar sunt destinate colectării separate a deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem “door-to-door”: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – voluminoase, textile, din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, cadavre animale, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, din construcții și demolări.

“Obiectivul acestei investiții este dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separate, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară”, spun reprezentanții Primăriei Zalău.

Realizarea Centrului de colectare se face în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de circa 7,4 milioane de lei.