Un absolvent care susține examenul de Bacalaureat la Centrul de examen 4504 – Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” (CNSB) din Șimleu Silvaniei este cel care a fotografiat primul și a postat pe rețele sociale subiectele la proba scrisă de Limba și literatura română.
Abia luni, după ora 16.00, s-a descoperit că prima fotografie cu subiectele ar proveni din Sălaj, prin urmare este o anchetă în desfășurare privind o posibilă fraudă la examenul de Bacalaureat.
Asta după ce tot luni, la orele prânzului, după finalizarea probei scrise, Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a transmis informarea privind prezența și faptul că nu s-au înregistrat incidente. “Prima probă s-a desfășurat fără să se înregistreze tentative de fraudă sau alte incidente”, scria în comunicatul de presă al instituției.
Din informațiile obținute pe surse și confirmate de comunicatul oficial al Ministerului Educației, luni, la ora 16.00, la Șimleu Silvaniei s-au deplasat monitorul din partea Ministerului Educației, însoțit de alți trei membri ai Comisiei județene de Bacalaureat.
Aceleași surse ne-au relatat faptul că au fost verificate imaginile de pe camerele de supraveghere din sala de examen și că a fost solicitat și sprijinul Poliției.
Am solicitat și Biroului de presă al IPJ Sălaj informații cu privire la demararea unei anchete, confirmându-se informația și de către poliție:
”La data de 1 iulie, la ora 15.57, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în jurul orei 9.04, în timpul susținerii examenului de Bacalaureat 2024, la disciplina limba și literatura română, în mediul online au fost distribuite imagini în care sunt prezentate subiectele examenului, atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Național <Simion Bărnuțiu>, din localitatea Șimleu Silvaniei. Verificările sunt continuate de către structurile competente, pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta și luarea măsurilor care se impun în acest caz”, a precizat, pentru Graiul Sălajului, Biroul de presă al IPJ Sălaj.
Cert este că imaginea realizată de candidatul de la CNSB Șimleu Silvaniei a circulat pe mai multe grupuri de socializare pe rețele ca Discord sau Reddit.
În imaginea publicată se vede data: 1 iulie și ora 9:04:46, în condițiile în care la acea oră au fost împărțite foile cu subiectele. Scurgerea subiectelor s-a produs tot în jurul orei 9 și de la Colegiul Tehnologic din Târgu Jiu, unde acum este anchetă a poliției.
Ministerul Educației a anunțat anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024: cazul de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu și cel de la un centru de examen din Sălaj, după cum relatează și edupedu.ro.
Informarea de presă integrală a Ministerului Educației
“Urmare a distribuirii în spațiul public, în timpul probei scrise de astăzi (luni -n.red.), a unor fotografii ce conțineau unul dintre subiectele la Limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat 2024, de către mai multe publicații online, reprezentanții Comisiei județului Gorj de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, împreună cu reprezentanți ai Poliției Municipiului Târgu Jiu s-au deplasat la centrul de examen identificat ca fiind sursa de proveniență a fotografiilor.
Conform unui comunicat al IPJ Gorj, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, cercetările continuând pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta și luarea măsurilor legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
De asemenea, în urma a distribuirii în spațiul public a unei fotografii a subiectelor a cărei sursă a fost identificată ca fiind un centru de examen din județul Sălaj, reprezentanții Comisiei județului Sălaj de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, împreună cu reprezentanți ai Poliției locale s-au deplasat la fața locului, pentru cercetări privind circumstanțele în care fotografia a fot realizată și transmisă în spațiul public.
Având în vedere riscul ca astfel de evenimente să pună sub semnul îndoielii corectitudinea desfășurării acestui examen, dincolo de consecințele aplicabile conform legislației în vigoare, facem un apel către toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol. De asemenea, facem apel la responsabilitate din partea reprezentanților media în ceea ce privește momentul distribuirii subiectelor în spațiul public, în situația în care sunt în posesia acestora înainte de încheierea intervalului de timp maxim alocat rezolvării subiectelor”.