Consiliul Concurenţei anunță a declanşat o investigație privind posibile trucări ale unor licitații publice organizate de unele autorități/entități contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie electrică din România.
“Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele Andrem Strategy S.R.L. și Electro Strategy S.R.L și-ar fi coordonat politicile comerciale astfel încât să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică organizate de entități contractante precum Distribuție Energie Electrică România, E Distributie Muntenia, Distributie Energie Oltenia, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A., E-Distribuție Banat S.A. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de investigație, precum și la Servelectro Integral S.R.L. și Serv H.R. Integral S.R.L., având în vedere legăturile comerciale cu Andrem Strategy S.R.L. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul
procedurilor specifice”, anunță instituția, într-un comunicat de presă.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.
Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate, menționează reprezentanții instituției.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Pe de altă parte, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Verificări pe piața de produse IT 

Zilele trecute, Consiliul Concurenței anunța că a efectuat inspecții inopinate la sediile a 14 companii active pe piața comercializării echipamentelor de tehnologia informației și comunicații din România.
Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind “posibile trucări ale unor licitații publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației și comunicații furnizate de către Cisco Systems Romania SRL”, precizează instituția.
„Acestea au fost printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat, atât din punctul de vedere al duratei, vorbim de 3 zile la sediile companiilor, cât și al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialiști”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
“Autoritatea de concurență are indicii că licitațiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puțin din anul 2019. Companiile la care s-au desfășurat inspecții inopinate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL și Prime Telecom SRL.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, menționează Consiliul Concurenței.

Potrivit aceleiași surse, o parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost aduse în atenția autorității de concurență de către autorități contractante, dar și prin intermediul platformei avertizorilor de concurență. De asemenea, indicii au rezultat și din analiza derulată de Consiliul Concurenței asupra procedurilor de achiziție publică organizate pe piața vizată de investigație.
Și în acest caz, în situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, iar cele care cooperează cu autoritatea de concurență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.