Atelierul de creatie al Centrului de Plasament din Cehu Silvaniei ajuta zeci de copii sa se realizeze in viata si sa aduca o bucurie colegilor lor de „suferinta”.
Aproximativ 30 de copii din Centrul Social Multifunctional Cehu Silvaniei, sub indrumarea educatorului Zoia Silav, au reusit si in acest an cu ocazia zilei de 1 Martie, prin talentul si munca lor de cateva luni bune, sa aduca o mica bucurie pentru aproape 1.500 de salajence. Au confectionat manual mii de martisoare si sute de felicitari pe care le-au vandut la cea de-a doua editie a Targului de martisoare, organizat la finele saptamanii trecute in Sala „Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj, inregistrand cele mai mari incasari dintre participantii la eveniment. Banii adunati din vanzarea martisoarelor vor fi folositi de conducerea Centrului pentru a le oferi copiilor o excursie, la fel ca anul trecut, iar copiii care au muncit si au deprins mestesugul martisoarelor s-au ales cu o meserie ce le va folosi in viitor. „Incercam sa-i invatam pe copii o meserie care sa-i ajute in momentul in care vor parasi Centrul. Ei vin din placere si au reusit sa re-alizeze obiecte deosebite care au fost foarte apreciate la Targul de martisoare. Am inregistrat cele mai mari vanzari, iar copiii au fost extrem de fericiti”, a declarat pentru Graiul Salajului Ana Petrut, directorul Centrului Social Multifunctional din Cehu.
Managerul Spitalului Judetean a comandat 900 de martisoare
Talentul copiilor de la Cehu a fost remarcat anul trecut de 1 Martie, cand primele modele de martisoare au fost expuse in holul Consiliului Judetean, astfel ca, in acest an, comenzile pentru martisoare nu s-au lasat asteptate. Aproape 900 de martisoare au fost comandate de managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna, care le va oferi tuturor angajatelor unitatii spitalicesti cate un martisor „hand-made”. Alte 500 de martisoare au fost cumparate de Organizatia de Tineret a PSD Zalau, ai carei membri vor oferi azi martisoare domnelor care vor avea drum prin centrul municipiului. In 2011, s-au organizat diverse expozitii cu vanzare de obiecte de artizanat realizate de copiii din Centru, iar cu banii adunati copiii au fost dusi cateva zile in statiune. Si pentru ca se apropie 8 Martie, copiii de la Cehu au pregatit fete de masa in forma de inimioare rosii cu broderii artistice, felicitari unicat sau diverse alte obiecte de artizanat, care pot fi achizitionate direct de la Centru. Prin vanzarea produselor, copiii pentru care familia inseamna educatorii si personalul centrului de plasament, se vor putea bucura de cateva zile intr-un alt mediu, vor putea afla ce inseamna o excursie.
In atelierul de creatie al Centrului de plasament din Cehu vin zilnic aproape 30 de copii, cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, care invata de la Zoia Silav arta cusutului, a broderiei sau a confectionarii diverselor obiecte de decor. Pentru al doilea an consecutiv, copiii au creat zeci de modele de martisoare din diverse materiale – piele, ate, hartie colorata – pe care le-au scos la vanzare la preturi de 1,5 – 2 lei. Ieri, i-am surprins pe elevii Zoiei Silav confectionand felicitari unicat. Realizarea unei felicitari dureaza aproximativ o jumatate de ora, insa este nevoie de o intreaga echipa. Cei mici taie hartia, o decupeaza, apoi cei mai mari dintre copii le finalizeaza. La targul de martisoare nu s-au vandut foarte multe felicitari – vreo 50 de bucati doar – dar copiii au decis ca felicitarile care le-au ramas sa fie trimise doamnelor din institutiile salajene cu ocazia zilei de 8 Martie.